eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Párizs, 2018. március 16.Emmanuel Macron francia elnök fogadja Angela Merkel német kancellárt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota kapujában 2018. március 16-án. Új kormányának megalakulása óta ez Merkel első külföldi utazása. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Nyitókép: ETIENNE LAURENT

Merkel és Macron újra nekilendül az európai valutaalapnak

A berlini kormány nyilvánosságra hozta, miként képzeli el a még 2010-ben kidolgozott Európai Stabilitási Mechanizmus továbbfejlesztését egy európai valutaalappá.

A cél a valutaegységet alkotó országok monetáris stabilitásának megerősítése, közvetve pedig a konjunktúra támogatása. Mindez része az Európai Unió, valamint az euróövezet továbbfejlesztését célzó reformjavaslatnak.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter elmondta, hogy a terv kidolgozásában példaként szolgált a Nemzetközi Valutaalap. Utalt arra is, hogy egyeztetett francia hivatali kollégájával, Bruno Le Maire-rel, annál is inkább, mert még tavaly ősszel egy nagy visszhangot keltő beszédében Emmanuel Macron volt az, aki átfogó reformkezdeményezéssel állt elő a valutaegységbe tömörülő országok pénzügyi politikájának szorosabb összehangolására. A francia elnök már akkor az euróövezet számára 2021-től felállítandó önálló költségvetést szorgalmazott, amely részét képezné a nagyobb, közös uniós büdzsének.

A Die Zeit értesülése szerint a Berlinben kidolgozott javaslat értelmében

a tervezett európai valutaalap hitelfolyósításra is szakosodna.

Hitelt a gazdaságilag jól működő országok is lehívhatnának, de csak igen szigorú feltételek teljesítése mellett. Ezek között szerepel a valutaegységbe lépéssel járó vállalás maradéktalan teljesítése, azaz a kölcsönt kérelmező ország éves költségvetési hiánya nem haladja meg a nemzeti össztermék három százalékát, továbbá az államadósság alacsonyabb a nemzeti GDP 60 százalékánál.

Az euróövezeten belül jelenleg komoly feszültséget okoz a római kormány jövő évi költségvetése. A most kilátásba helyezett hitelből elvben a római kormány is részesedhetne, ha bebizonyítaná, hogy költségvetési hiányát az elmúlt három esztendőben évente fél százalékkal csökkentette – amire pénzügyi szakértők szerint aligha van esélye.

Emmanuel Macron múlt vasárnap a német törvényhozás előtt mondott beszéde is arra utalt, hogy

mind Párizsban, mind pedig Berlinben el vannak szánva az Európai Unió reformjának megvalósítására,

ezen belül pedig a közös valutát bevezető országok monetáris stabilitásának javítására, és ezt a tervet már az EU jövő hónapra tervezett csúcsértekezlete elé akarják terjeszteni.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×