eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében mécsesgyújtás Arnaud Beltrame, a terroristák által megölt francia csendőr emlékére a budapesti francia nagykövetség előtt 2018. március 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Az utcai támadások miatt fokozzák a biztonsági intézkedéseket Pozsonyban

Közel százan, a legközelebbi hozzátartozói, volt kollégái és barátai, valamint a Fülöp-szigetek szlovákiai közösségének tagjai vettek végső búcsút a hétvégén Henry Acordától, attól a fülöp-szigeteki férfitől, aki egy pozsonyi utcai bántalmazást követően a kórházban belehalt sérüléseibe.

A 36 éves Henry Acordát még május 26-án, szombaton hajnalban érte a végzetes támadás. Pozsony legforgalmasabb sétálóutcájában, a Széplak utcában hajnali fél ötkor a fülöp-szigeteki férfi kolléganői segítségére igyekezett, akiket a 28 éves Juraj Hossu zaklatni kezdett. A szóváltást tettlegesség követte, amely során Hossu egyetlen rúgással ártalmatlanná tette a nők védelmére kelt férfit, majd a földön fekvő, magatehetetlen Acordába még kétszer belerúgott.

A fülöp-szigeteki férfit kórházba szállították, ahol öt nap elteltével belehalt sérüléseibe.

A támadást az utcai kamerák is rögzítették, s miután a felvételek az internetre is felkerültek, hatalmas lett a felháborodás a szlovák közvélemény körében.

Az indulatok még inkább elszabadultak, amikor a fülöp-szigeteki férfi támadóját az ügyészség először szabadlábon engedte. Később a népharag nyomására előzetes letartóztatásba helyezte.

Az elkövető 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

A szombati búcsúszertartást angolul celebráló pap személyesen is ismerte a fülöp-szigeteki áldozatot. Elmondta, hogy bár évekig élt Detroitban, ahol gyakoriak a faji indíttatású támadások, a pozsonyi tragédia meglepte. „A te áldozatod felébresztett bennünket” – utalt arra, hogy

össze kell fogni minden nemű brutalitás ellen, legyen az akár faji eredetű, akár más jellegű.

Pénteken több százan gyűltek össze és gyújtottak mécsest a támadás helyszínén. Henry Acordát a szlovák kormánygéppel szállítják haza a Fülöp-szigetekre.

A szlovák fővárosban az elmúlt hét sem maradt támadás nélkül, a szóban forgó eset helyszínétől nem messze szintén külföldieket támadtak meg, akikhez ugyancsak mentőt kellett hívni. A történtek hatására Denisa Saková szlovák belügyminiszter bejelentette, hogy

a nyári turistaidény végéig megerősítik a biztonsági intézkedéseket a fővárosban.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×