eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Pozsony, 2018. március 14.Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Ingyen ebédet ígér Fico

Ingyen ebéd az általános iskolás gyerekeknek, kétszeresére növelt karácsonyi nyugdíjpótlék, béremelés az államigazgatásban és térített kezelések a gyógyfürdőkben – újabb jóléti intézkedéseket jelentett be a legnagyobb szlovák kormányzópárt, a Smer elnöke, Robert Fico. Csehországban már egy ideje ingyenes az étkeztetés a gyerekeknek, ennek köszönhetően nagyobb számban íratták óvodába, iskolába gyerekeiket a szociálisan rászoruló szülők.

„Tartjuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy ha a gazdaságnak jól megy, akkor a javakat kötelességünk megosztani az emberek között“ – ezekkel a szavakkal kezdte elképzeléseinek bemutatását Robert Fico.

Szlovákia korábbi miniszterelnöke három pillérre helyezte a bejelentett újabb szociális csomagot. Elsőként azt közölte, hogy a gyógyfürdőkúrára szoruló betegek támogatására 9 millió eurót csoportosítanak el az állami költségvetésből. A törekvés célja, hogy jövőre megduplázzák azoknak az embereknek a számát, akiknek ilyen módon kell megerősíteni az egészségét.

A szociáldemokraták a karácsonyi juttatásokat is duplájára emelnék, és fokozatosan 13. nyugdíjjá alakítanák. A felső határt 170 euróban határoznák meg.

Az intézkedés 75 millió eurót vonna el az állami költségvetésből.

A legnagyobb bejelentésnek viszont az ingyenes étkeztetés minősül. Robert Fico pártja ugyanis az óvodák utolsó évfolyamában és minden általános iskolás gyermek számára ingyenessé tenné az iskolai étkeztetést. Ez az államnak mintegy 106 millió eurójába kerülne. Ma egy iskolai ebédhez a szülő 1 euró 20 centtel járul hozzá, az új rendelkezés értelmében ezt az összeget is átvállalná a kormány – árulta el Fico, hozzátéve: egy kétgyermekes család esetében ez akár évi 500 eurós megtakarítást is jelenthet.

A példát valószínűleg Csehországból vették Ficóék, ahol már egy ideje ingyen kapják az ebédet a diákok. Az intézkedésnek köszönhetően nagyobb számban íratták óvodába és iskolába a gyermekeiket a szociálisan rászoruló szülők.

Hogy Szlovákiában is hasonló eredményre vezet-e majd az ingyenes étkeztetés, arról Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos a következőket mondta: „Csehországban és Magyarországon is azt látjuk, hogy a melegétkeztetés, az egy nagyon fontos motivációs tényező lehet a szülők számára. A szülő nemcsak leadja a gyermekét a nap elején az iskolában, hanem tudja, hogy ott eszik is valamit. Ha a gyerekek tényleg ingyenes és jó minőségű meleg ételhez jutnak majd az iskolában, akkor nem éhesen fognak tanulni, szívesebben fognak járni, és jobb munkát tud végezni egy olyan gyerek, akinek nem korog a gyomra.”

Robert Fico úgy fogalmazott, a tervezett intézkedés már a következő év elejétől hatályba léphet.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×