eur:
388.38
usd:
360.44
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Berlin, 2018. március 14.Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas kijelölt külügyminiszter a parlament 2018. március 14-i ülésén Berlinben. Az ülésen választják meg Merkelt negyedik alkalommal kancellárrá. (MTI/AP/Michael Sohn)
Nyitókép: Michael Sohn

Berlin megosztott a szankciók ügyében

Az új német külügyminiszter erélyesebb fellépést sürget Moszkvával szemben. Heiko Maas hangsúlyozta, a volt brit-orosz kettős hírszerző és lánya elleni merénylettel betelt a pohár, ezért új alapokra kell helyezni a Moszkvával fenntartott kapcsolatot. Azonban Berlinben nem mindenki ért egyet a külügyminiszter és általában a Nyugat Oroszországgal szemben foganatosított legújabb megtorló intézkedéseivel.

Meddig tűri még a Nyugat Moszkva provokációit? - tette fel a kérdést a német külügyminiszterSzergej Szkripal és lánya elleni merénylettel kapcsolatban.

Heiko Maas nyilatkozatában felsorolta, hogy a közelmúltban orosz megszállás alá került Kelet-Ukrajna egy része, valamint a Krím-félsziget, lelőttek egy holland utasszállítógépet, Szíriában állandósult az orosz kihívás, és ugyancsak Moszkvát terheli a felelősség a német kormány, valamint a berlini törvényhozás számítógéprendszerében történt beavatkozásért. Ezért

a külügyminiszter a korábbinál erélyesebb fellépést sürgetett az orosz kormánnyal szemben.

Heiko Maas kardcsörtető politikájával azonban még pártjának vezetésében sem ért mindenki egyet. A Szociáldemokrata Párt elnökhelyettese még az orosz diplomaták kiutasítását is helytelenítette. Mint Ralf Stegner fogalmazott, ez olyan intézkedés, amely a kelet és nyugat közötti feszültség éleződéséhez vezet, és komoly kárt okozhat Németország számára is.

Utalt arra is, hogy Londonban eddig még semmilyen bizonyítékkal sem támasztották alá Moszkva felelősségét Szkripal és lánya ügyében. Stegner szerint a figyelmet a történtek maradéktalan felderítésére kellene fordítani, és azon fáradozni, hogy diplomaták kiutasítása helyett a tárgyalóasztal mellett törekedjenek a problémák megoldására.

Hasonló szellemben nyilatkozott Németország korábbi EU-megbízottja, az ugyancsak szociáldemokrata Günter Verheugen is, aki úgy vélte, hogy

szankciókat csakis a tények megállapítása után és nem gyanakvásra alapítva szabad meghozni.

A berlini törvényhozás szociáldemokrata frakciójának helyettes vezetöje, Rolf Mützenich is elhamarkodottnak nevezte, hogy a kormány távozásra szólított fel négy orosz diplomatát. Sigmar Gabriel volt külügyminiszter pedig az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciók lazítása mellett foglalt állást, rámutatva arra, hogy ezáltal a Nyugat megtenné az első lépést a feszültség enyhítése felé. Gabriel hangsúlyozta azonban, hogy ezzel a véleménnyel szembe került a hivatalos berlini politikával.

A kormányban résztvevő szociáldemokraták egyre több magasrangú tisztségviselője érzi úgy – mint Matthias Platzek korábbi pártelnök –, hogy a Moszkva elleni vádaskodással a Nyugat az iraki beavatkozás előtti konfliktushoz hasonló helyzetbe sodródhat, amikor a brit és az amerikai kormány unszolására és mint időközben kiderült, légből kapott vádjai alapján nyugati fegyveresek vonultak be Irakba, megbuktatták Szaddám Husszein rendszerét, de nem tudtak békét teremteni az országban.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×