eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ők keresik a legtöbbet Németországban

Ők keresik a legtöbbet Németországban

Németországban a múlt év végén a havi átlagfizetés – a különböző levonások után – 1840 euró volt. Ha azonban ezt a statisztikát lebontjuk a nők és a férfiak által keresett átlagfizetésre, kiderül, hogy a nők mintegy 20 százalékkal kevesebb pénzt visznek haza, mint az ugyanabban a beosztásban dolgozó férfiak.

Közel három évtizeddel az ország újraegyesülése után, továbbra is különbség mutatkozik a nyugati és a keleti országrészben fizetett bérek között.

A nyugdíjak meghatározása miatt a berlini kormány évről évre közzé teszi az évi átlagfizetést. Ez tavaly 37 103 euró volt, 2016-ban még csak 36 267 euró. Az összeg az első pillantásra jelentősnek tűnik, de ebből levonják a jövedelem- és az egyházi adót, a betegbiztosítást, valamint az ország újraegyesítését követően bevezetett úgynevezett szolidaritási járulékot. Így tisztán, átlagosan 1840 euró (nagyjából 570 ezer forint) marad.

A termelésben mintegy 10 százalékkal magasabb az átlagfizetés, mint a szolgáltatóiparban. A legmagasabb kezdőfizetése az állandó alkalmazásba kerülő jogászoknak van, ők – átlagosan – évente 58 400 eurót visznek haza, míg egy kezdő informatikus évi átlagfizetése 39 100 euró.

A központi statisztikai hivatal kimutatása szerint a munkavállalók a legtöbb pénzt Baden-Württenberg és Hessen tartományban keresik, míg az egykori NDK-ban jóval kevesebbel is be kell érjék, a sereghajtó ezen a téren Mecklenburg-Elő-Pomeránia.

Ugyanígy jelentős eltérés mutatkozik a városokban élők átlagkeresete között: Münchenben vagy Stuttgartban egy alkalmazott több mint 20 százalékkal több pénzt visz haza, mint schwerini vagy magdeburgi kollégája. Németországban azonban a jó modor egyik alapszabálya, hogy pénzről nem illik beszélni, ezért barátok között is csak a legritkább esetben derül ki, hogy ki mennyit keres havonta, annak ellenére, hogy a vállalatoknál nyilvánosak a fizetési kategóriák, csupán azt nem közlik, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×