INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

tudósítóink

csehország

andrej babis

szlovákia

Babiš nem akarja a szlovák utat járni

Infostart / InfoRádió

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján első ízben részt vevő Andrej Babiš cseh miniszterelnök kijelentette, Prága nem kíván a szlovák útra lépni, és nem akarja pár menekült befogadásával rábírni az Európai Bizottságot a Csehország ellen indított kvótaper visszavonására.

A csehek új miniszterelnöke hangsúlyozta: a kvótarendszer nem működik, és Csehország nem kompromisszumos, hanem elvi megoldást akar. Andrej Babiš azt mondta,

Prága nem tesz úgy, mint Pozsony,

amely elutasítja ugyan a menekültek kötelező szétosztását, ugyanakkor jelezte, befogad 16 menekültet, és továbbiak befogadását is tervezi. Robert Fico szlovák miniszterelnök valószínűleg ezzel a lépéssel érdemelte ki azt, hogy Szlovákiával szemben az Európai Bizottság nem indított kötelezettségszegési eljárást a kvótaügyben, mint tette azt Csehország, Magyarország, ill. Lengyelország esetében.

A helyzetet Andrej Babiš paradoxnak minősítette, és hozzátette, még

az sem biztos, hogy ezek a migránsok valóban megérkeztek Szlovákiába.

Úgy fogalmazott, az unió tagállamainak egyikét sem lehet arra kényszeríteni, hogy ne maguk döntések el, kivel kívánnak egy országban élni és dolgozni.

„A minket fenyegető büntetést nem azzal akarjuk elkerülni, hogy befogadunk húsz menekültet. Elfogadhatatlan, hogy valaki meghatározza, ki élhet és dolgozhat nálunk. Ezt mi magunk akarjuk eldönteni. A kvóták a kezdetektől fogva rosszak, de a bizottság ezt nem hajlandó elismerni” – szögezte le a cseh kormányfő.

A miniszterelnök csupán néhány órával azt követően nyilatkozta mindezt Brüsszelben, hogy egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a csehek 81 százaléka ellenzi, hogy Csehország elfogadja a migrációs kvótákat.

 A CVVM közvélemény-kutató intézet októberben végzett felméréséből az olvasható ki, hogy a válaszadók 55 százaléka határozottan elutasítja, míg egynegyede inkább elutasítja a kvótarendszert, és csupán 11 százalék mondja azt, hogy Prágának el kell fogadnia Brüsszel döntését. A cseh intézet partnerein keresztül a szlovák és a lengyel közvélemény álláspontját is felmérte. Ezek szerint Szlovákiában a megkérdezettek 82 százaléka, Lengyelországban pedig 74 százaléka ellenzi a brüsszeli kvóták elfogadását és teljesítését.

Kapcsolódó hang

Babiš nem akarja a szlovák utat járni
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018