INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

tudósítóink

andrej babis

csehország

európai bizottság

kvóta

Prága tárgyalna Brüsszellel a kvóták miatt

Infostart / InfoRádió

Andrej Babiš új cseh kormányfő tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal, hogy az vonja vissza a menekültkvóták miatt az Európai Bírósághoz benyújtott beadványát. A szerdán kinevezett miniszterelnök szerint ma már világos, hogy a kvóták értelmetlenek és csak a szélsőséges pártok malmára hajtják a vizet.

Mivel Csehország, Magyarország és Lengyelország nem hajlandó teljesíteni a menekültek elosztásáról hozott uniós határozatot, ezért Brüsszel úgy döntött, új szakaszba lépteti, és az Európai Bíróság elé utalja a három ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást.

Csehország szerdán kinevezett új kormányfője, Andrej Babiš szerint az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett döntése és annak időzítése Csehország szempontjából a belpolitikai helyzetre való tekintettel nagyon szerencsétlen. A miniszterelnök arra utalt, hogy Miloš Zeman köztársasági elnök csak e héten, szerdán nevezte ki őt kormányfőnek, a brüsszeli tárgyalásokra viszont csak jövő héten szerdán, azaz december 13-án kap felhatalmazást, amikor az elnök a kormányának tagjait is kinevezi. Az európai uniós tagországok miniszterelnöki találkozóját pedig december 14-én és 15-én tartják Brüsszelben.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Andrej Babiš kormányának nem szavaz majd bizalmat a cseh képviselőház, ám az államfő szerint a kormány így is teljes értékű munkát végezhet. „Az a kormány, amely nem kap bizalmat, az alkotmány értelmében teljes értékű kormány, és bármilyen lépést megtehet, beleértve a személyi változtatásokat is” – jegyezte meg az elnök, hozzátéve, hogy Andrej Babiš ANO mozgalma akkora előnnyel nyerte meg a cseh képviselőházi választásokat, hogy semmilyen módon nem akarja őt korlátozni a kormányzásban.

A kvótaüggyel, és az Európai Bírósághoz benyújtott brüsszeli beadvánnyal kapcsolatban Babiš elmondta, hogy nem ismeri annak részleteit, mert azok addig Bohuslav Sobotka leköszönő kormányfő és Milan Chovanec volt belügyminiszter jogkörébe tartoztak.

Brüsszel döntését Miloš Zeman is bírálta. Jiří Ovčáček elnöki szóvivő közölte, az elnök az Európai Bizottság döntését ismételten a cseh belügyekbe való beavatkozásnak és az egyes tagállamok szuverenitását sértőnek minősítette. Ezzel egybehangzó álláspontot fogalmazott meg néhány ellenzéki cseh politikus is.

Kapcsolódó hang

Prága tárgyalna Brüsszellel a kvóták miatt
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018