Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harmadszor sem sikerült leváltani a szlovák belügyminisztert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Maratoni, 13 órás ülésen próbálta meg leváltani a parlamenti ellenzék Robert Kaliňák szlovák belügyminisztert – sikertelenül. Az ellenzék a belügyi tárcánál történt botrányok sorával és Kaliňáknak egy adócsalással gyanúsított nagyvállalkozóhoz fűződő közeli kapcsolatával, valamint maffia-módszerek alkalmazásával indokolta a tárcavezető menesztését.

A hajnali negyed háromig tartó rendkívüli ülés durva, néhol személyeskedő hangnemben zajlott.

Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen a jelenlevő 128 képviselőből végül mindössze 53-an szavaztak a szlovák belügyminiszter menesztésére.

Az ellenzék hat oldalon keresztül sorolta az okokat, amiért Robert Kaliňáknak meg kellene válnia a bársonyszéktől, de Jozef Rajtár képviselő szerint akár egy könyvet is meg lehetett volna tölteni a bírálatok sorával. A távozását követelő képviselők a tárcavezetőt a Fico-kormány legkorruptabb tagjának nevezték, s úgy vélték, hogy funkcióban maradása jelentősen hozzájárul a társadalom demoralizálásához. Volt, aki úgy fogalmazott, Kaliňák támogatásával Szlovákia maffia-módszerekkel való irányítására szavaznak.

Ezzel szemben Robert Fico kormányfő azt mondta, hogy Kaliňák a legjobb miniszterek közé tartozik, és ha kételkedne benne, már rég nem lenne miniszter. A kormányfő Kaliňák védelmezésekor azzal vágott vissza az ellenzéknek, hogy nincs erkölcsi joga támadni a kormányát.

Gál Gábor, a kormánypárti Híd frakcióvezetője elmondta, szerinte az ellenzéknek nem volt témája, ezért mondvacsinált okoknál fogva próbálta meg leváltani a minisztert. Gál ugyanakkor elismerte, hogy a korábbihoz képest nagyon leromlott a belügyminiszter tekintélye.

Maga Kaliňák a vitában azt mondta, hogy az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány gyenge lábakon áll, és húsz, bizonyítható hazugságot, illetve demagóg állítást tartalmaz. A belügyminiszter állította, hogy az adócsalással gyanúsított vállalkozótól, Ladislav Bašternáktól soha nem fogadott el pénzt sem közvetlenül, sem közvetve, az általa irányított tárca élén végzett jó munkát pedig egyebek mellett azzal illusztrálta, hogy a tűzoltók a balesetet szenvedett járműhöz korábban érnek ki, mint régebben, s ezzel életeket mentenek meg. Kaliňák visszautasította az ellenzék azon állítását is, hogy a belügy az uniós pályázatok miatt büntetést kapott, s a 20 millió eurót, melyet a tárcának vissza kell fizetnie, továbbra is korrekciónak tartja.

Robert Kaliňákkal szemben a mostani már a harmadik sikertelen leváltási kísérlet volt.