Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akadozik a koalíció-alakítás Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német Zöldpárt Berlinben tartott hétvégi küldöttgyülésén helyeselték a tárgyalások megkezdését a keresztény pártokkal, valamint a szabaddemokratákkal a koaliciós kormány megteremtésére.

Ezen felbuzdulva a zöldek vezetői úgy döntöttek, hogy előbb a szabaddemokratákkal közelítik az álláspontokat, és csak ezt követően kapcsolják be a megbeszélésekbe a két keresztény párt megbízottait.

A jelek szerint a zöldek és a szabaddemokraták tanácskozásait erősen fűti a kormányra kerülés vágya, azonban a bajor földön működő Keresztényszociális Unió nevében az eddigi közlekedésügyi miniszter leszögezte, hogy csakis négyesben folytatott koalíciós tárgyalás jöhet szóba.

Alexander Dobrindt kijelentette, hogy a Jamaica-koalíciót kizárólag úgy lehet előkészíteni, hogy mind a négy érintett párt kezdettől fogva részt vesz a tárgyalásokon. Mint a távozó kormány közlekedésügyi minisztere hangoztatta, a zöldek és a szabaddemokraták tévednek, ha azt hiszik, hogy egymást közt megegyezve már a miniszteri tárcák fölött is megosztozhatnak.

Dobrindt harcias nyilatkozata mintegy válasz a Szabaddemokrata Párt élén álló Christian Lindnernek, aki úgy vélte, hogy eredményesebb kétoldalú tárgyalásokkal közelíteni a koalíciós megállapodás felé, és ennek jegyében a liberálisok máris érintkezésbe léptek a Zöldpárt vezetőivel.

Dobrindt nem titkolta, hogy kemény és hosszantartó alkudozásra számít,

ezért aligha valószínű, hogy idén már megalakulthat Angela Merkel új kormánya Berlinben.

A két keresztény párt egy hét múlva jelöli ki megbízottait a zöldekkel és szabaddemokratákkal folytatandó tanácskozásokra.

A választást követően készült közvéleménykutatásból az derült ki, hogy a szavazópolgárok közel 60 százaléka támogatja a négypárti Jamaica-koalíció megalakítását.

A kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió azonban ezekben a napokban inkább az Alsó-Szászországban folyó választási kampányra összpontosítja erejét, hogy legalább tartományi szinten ne ismétlődjék meg a szeptember 24-én elszenvedett súlyos veresége.

A felmérések alapján jelenleg a kereszténypártnak ugyanannyi támogatója van a tartományban, mint a szociáldemokratáknak, a zöldek 9, a szabaddemokraták 8 százalékra számíthatnak a hannoveri képviselőházban, míg a Baloldali Párt, valamint az Alternativa Németországnak nevű jobboldali párt bejutása még kétséges.

Alsó-Szászországban a szociáldemokraták és zöldek együttműködéséből alakult kormány a nyáron elvesztette parlamenti többségét, miután egy zöldpárti képviselő kivált pártjából és belépett a Kereszténydemokrata Unióba.