eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elnöki bocsánatkérés és feloszlatás lett a vége a hírhedt drogellenes egységnek

Feloszlatják a Fülöp-szigetek hírhedtté vált drogellenes rendőri egységeit, miután az ügynökök megöltek egy dél-koreai üzletembert. Duterte elnök, aki azt állítja, hogy saját kezűleg lőtt agyon drogdílereket, viszont azt mondja, elnöksége utolsó napjáig folytatja a harcot.

Elnöki bocsánatkérés lett a vége – azt követően, hogy az ellentmondásos drogellenes harc leple alatt filippínó rendőrök elraboltak és megöltek egy dél-koreai üzletembert, a sokkoló megjegyzéseiről ismert Rodrigo Duterte elnök „minden dél-koreaitól bocsánatot kért, honfitársuk meggyilkolása miatt”.

Az akár alkalmi drogfogyasztókkal és a dílerekkel szemben is kíméletlen háborút folytató Fülöp-szigeteki elnök vezető jogászát is Dél-Koreába küldi, hogy ott tolmácsolja bocsánatkérését.

Dzsi Ik-dzsú dél-koreai üzletembert a drogellenes rendőrség tagjai rabolták el, majd országos főkapitányság fogdájában megfojtották.

Napokkal az eset után több gyanúsított még szabadlábon volt és az elnök azt mondta: na nem adják fel magukat, 100 ezer dolláros vérdíjat tűz ki a fejükre. Ebben az esetben jobb, ha megölik őket – mondta.

Emellett tisztogatást rendelt el a rendőrség soraiban, amelynek nyomán feloszlatják a kábítószer-ellenes egységeket. Sokan most azt találgatják, hogy mindez a különösen véres és kegyetlen drog-ellenes háború végét jelenti-e, melynek során a hatalom ugyanúgy kezelte a drogozáson kapott embereket, mint a kábítószert terjesztő bűnözőket és a rendőrök gyakran agyonlőtték a gyanúsítottakat.

Nemzetközi jogvédő csoportok bírálataira a rendőrség válasza az volt, hogy önvédelemből használtak fegyvert.

Eddig 7000 ember halt meg a hét hónapos kampány során. Duterte azt mondta: a mostani változtatások ellenére elnöksége utolsó napjáig kitart a kábítószerellenes háború mellett. Mindezt a tőle megszokott, nem szalonképes kifejezésekbe csomagolva jelentette be.

Ez még további öt évet jelent, mivel a következő elnökválasztás 2022-ben lesz a Fülöp-szigeteken.

Duterte közben talált egy újabb ellenséget is: felszólította a hadsereget, hogy készüljön fel a harcra a kommunista lázadókkal, akikkel eddig egyfajta tűzszünet volt érvényben.

Az eddig béketárgyalásokat folytató lázadók azzal vádolták meg a katonákat, hogy olyan falvakba hatoltak be, amelyek hallgatólagosan az ő ellenőrzésük alatt voltak és ezért közölték, hogy véget vetnek a tűzszünetnek. Ennek nyomán megöltek 8 kormánykatonát.

A fegyveres konfliktus 40 éves alatt 35 ezer ember vesztette életét és az erőszak nyomorba döntötte a Fülöp-szigetek egyes vidéki területeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×