eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Gyakrabban találkoznának a V4-ek házelnökei

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, amelyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben tartottak.

Andrej Danko szlovák házelnök a V4-es találkozót követően elmondta, hogy mind a négy visegrádi ország kormánya számára nehézséget jelent az intézkedéseknek gyakorlatba való átültetése és megvédése. Példaként említette a szlovák energiaárakkal kapcsolatos döntéseket, a telekommunikációs adó magyarországi bevezetését vagy a nyugdíjkorhatár csökkenését Lengyelországban. „Ezek mind olyan eredmények, melyek a visegrádi államok polgárainak javát szolgálják, s amelyekkel sokkal többet kellene foglalkoznunk, és információt cserélnünk úgy, hogy a polgáraink életminőségét javítsuk” – vélekedett Andrej Danko.

„Számomra az lenne a legfontosabb, ha megegyezés születne köztünk a hatékonyabb kommunikációról és a médiumok közötti információcseréről” – tette hozzá a szlovák házelnök, megemlítve azt is, hogy a V4-ek mindegyike hasonló problémák megoldásával küzd. Ezek közé sorolta a szociális ellátórendszert, az energetikai problémákat, az olcsó munkaerő okozta gondokat, akárcsak a szakképzett munkaerő hiányát.

Milan Štěch, a cseh szenátus elnöke szintén fontosnak tartotta az együttműködés megerősítését, de csak akkor, ha az tényleges eredményeket tud felmutatni és megállja a helyét a nyilvánosság előtt. „Dicséret illeti négyesünket a menekültkérdésben kialakított közös álláspontért, elsősorban azért, mert elítéltük a kötelező betelepítést előíró kvótarendszert. Az hiszem, ezzel egy olyan képet alkottunk magunkról polgáraink számára, amely azt mutatja, hogy jó köztünk az együttműködés, és közös álláspontot tudunk kialakítani” – mondta a cseh szenátus elnöke.

A visegrádi négyek házelnökei abban is megegyeztek, hogy gyakrabban egyeztetnek majd, elsősorban az európai parlamenti ülések előtt, hogy közös álláspontot képviselve utazhassanak Brüsszelbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×