eur:
392.81
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Trumpot elkaszálhatja az elektori kollégium

A Donald Trump választási győzelmét követő békülékeny hangú kijelentések után visszatért a kampányretorika az amerikai közéletbe. A legyőzött Hillary Clinton is támogatja a szavazatok újraszámlálását, miközben Trumpot figyelmeztették: üzleti érdekeltségei nem férnek össze az elnökséggel.

Miután először a zöldpárti elnökjelölt, Jill Stein, majd Hillary Clinton kampánystábja is megkérdőjelezte az amerikai elnökválasztások tisztaságát, Donald Trump visszatért a kampány idején rá jellemző megjegyzésekhez.

A szenvedélyes twitterezőként ismert Trump azt írta: „Nemcsak az elektori szavazatokat nyertem meg elsöprő többséggel, de a választói szavazatokat is, ha levonjuk azokat a milliókat, akik illegálisan szavaztak”.

Trump ezt úgy mondta, hogy az összesítések szerint Hillary Clintonra összesen kétmillióval többen voksoltak, mint őrá. Az amerikai választási rendszer sajátossága azonban, hogy nem mindig az a jelölt nyer, aki több állampolgári szavazatot gyűjt be.

Miközben a három államban újraszámlálást követelő Jill Stein több mint 6 millió dollár adományt gyűjtött össze, hogy megfinanszírozza a folyamatot, Donald Trumpot alkotmányjogászok és a nagy pártok etikai tanácsadói figyelmeztették: meg kell szabadulnia üzleti érdekeltségei egy részétől, ha hivatalba akar lépni.

Jogászok szerint az úgynevezett elektori kollégium blokkolhatja az elnökségét, ha alkotmánysértőnek találja Trump üzleti érdekeltségeit.

A megválasztott elnöknek Indiában, de emellett az Egyesült Arab Emírségekben, Kanadában, Kínában és több más országban vannak befektetései.

Trump azt állítja: az elnökség fontosabb a cégnél, „nem akar semmit, csak vezetni az országot”.

A megválasztott elnök közölte, hogy cégei napi irányítását átadta gyerekeinek, ugyanakkor megtartotta tulajdonrészét, a családtagok pedig ott ültek az asztalnál a külföldi vezetőkkel folytatott találkozókon.

„Ez leértékeli az elnökséget és aláássa Amerika külföldi megítélését” – mondta Ian Bremmer politológus, az Eurázsia Csoport nevű nemzetközi kockázatelemző cég elnöke.

Trump helyzetét látszólag erősíti, hogy más politikusokkal szemben nem vonatkoznak rá az összeférhetetlenségi szabályok: „A törvény teljesen az oldalamon áll, az elnök esetében nem merül fel összeférhetetlenség kérdése” - mondta. Egyes alkotmányjogászok szerint azonban átlátható módon meg kell válnia üzleti érdekeltségeitől, mert úgy járhat, hogy az elektori kollégium nem hagyja jóvá a győzelmét.

„A megjegyzése arra utal, hogy nem ismeri az alkotmányt” – mondta Norman Eisen, az Obama-kormányzat volt etikai tanácsadója. „Üzletemberként kifizetéseket és ajándékokat kap” – ha így teszi le a hivatali esküt, alkotmánysértést követ el.

Itt lépnek be a képbe a szövetségi államok elektorai, akiknek december 19-én, a papírforma szerint kellene szentesíteni Trump győzelmét. Most nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy „az alkotmány szellemét követve” megakadályozzák Trump elnökségét, ha a megválasztott elnök nem adja fel külföldi érdekeltségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×