eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nő a feszültség Berlin és Ankara között

A Berlin és Ankara közti viszályt tovább mélyíti a török államfő kijelentése, amely szerint Németország menedéket biztosít terroristák számára. Recep Tayyip Erdogan szerint a német hatóságok támogatást nyújtanak a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt, valamint az Amerikába menekült török prédikátor, Fetullah Gülen híveinek. Berlinben a külügyminiszter a vádat a leghatározottabb formában utasította vissza és  hangsúlyozta, hogy kormánya Ankarával a kapcsolatok javítására törekszik, de fenntartja magának a jogot a törökországi törvénytelenségek bírálatára.

A legújabb német-török pengeváltást az robbantotta ki, hogy a kancellár riasztónak nevezte a sajtó- és véleményszabadság elfojtására hozott intézkedéseket Törökországban. Angela Merkel kijelentette, hogy számíthatnak a német kormány szolidaritására az újságírók, és mindazok, akik a mind nehezebbé váló körülmények között is kiállnak a véleménynyilvánítási szabadság érdekében.

Ez közvetve utalás volt arra, hogy Németországban tartózkodik a Cumhuriyet nevű ellenzéki napilap korábbi főszerkesztője, akinek 13 munkatársát a hét elején terrorizmus elleni intézkedések keretében őrizetbe vették Isztambulban. Az újság szerkesztőségében tartott házkutatás után Németország ankarai nagykövete – szolidaritásának kifejezésére – személyesen látogatott el a Cumhuriyet székházába.

Alighanem válaszként Berlin lépéseire, a török államfő kijelentette, hogy Németország a terrorizmus melegágya lett. Erdogan szerint a német kormány támogatja a júliusi államcsínykísérlet egyik ihletőjének, az Egyesült Államokban élő Fetullah Gülen hitszónoknak a követőit, valamint a Törökországban már régóta betiltott Kurdisztáni Munkáspárt híveit.

Ankarában mondott beszédében az államfő úgy vélte, hogy a terroristák oltalmazásával Berlin szabályos öngólt rúg magának, amelyért később drágán fog megfizetni. Erdogan óvott attól is, hogy bárki is beavatkozzék Törökország belügyeibe.

A német külügyminiszter válaszában visszautasította Erdogan vádjait, és hangsúlyozta, hogy Berlin jó viszonyt szeretne ápolni Ankarával, ami azonban nem zárja ki a törökországi alapvető emberi jogok semmibevételének nyílt bírálatát.

Keményebben fogalmazott az ellenzéki Baloldali Párt egyik vezetője, Sarah Wagen-Knecht, aki rámutatott arra, hogy a menekültkérdéssel kapcsolatban kilátásba helyezett vízumkényszer-feloldással a berlini kormány zsarolhatóvá tette saját magát egy diktatúrával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×