eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Popzenével marasztalja Európa a briteket

Maradjatok! - Négy nappal a sorsdöntő népszavazás előtt erre sürgették európai vezetők a briteket. A szigetországban is felkeltette a figyelmet a magyar kormány egész oldalas hirdetése a Daily Mail című lapban.

Az európai sajtó ikonikus popdalokból vett idézetekkel próbálja maradásra bírni a briteket, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy kézjegyével ellátott üzenettel az egyik legnagyobb olyan brit lapban, amely rendszeresen kampányol az Unió az európai munkavállalók – brit szóhasználattal élve: migránsok ellen.

A szigetországban csütörtökön voksolnak a szavazók arról, hogy kilépjen-e hazájuk az Európai Unióból.

Az elmúlt hónapokban az európai vezetők is fokozatosan rájöttek, hogy a Brexit repedéseket idézne elő a britek nélküli Európai Unióban is. Ezért arra kérik a briteket: gondolják meg jól, hogy fejest ugranak-e a bizonytalanba.

A magyar kormány egy merész húzással az egyik leginkább EU-ellenes újságban publikált egész oldalas hirdetést. „A döntés a briteké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett, mint az Európai Unió tagja” – olvasható a Daily Mailben, amelynek oldalán Orbán Viktor autogramja is látható.

A Mail ennek ellenére vasárnap képeket jelentett meg náci karlendítéseket bemutató feketepólós „magyar ultrákról” és azt írta: „Magyarország hírhedt szélsőjobboldali aktivistáiról”- a Brexit-kampány közepén úgy tűnik, hogy mindezzel csak azt akarja sugallni a lap, hogy jobb lesz kilépni ebből a „szélsőséges” Európából.

A Financial Times szerint Orbán Viktor hirdetésére sokan felvonhatják a szemöldöküket, a „magyar kormány hazai közönség előtt tett, euroszkeptikus kijelentései miatt.”

A kilépéspárti brit UKIP párt egyik képviselője szerint a magyar reklámért valójában a Jobbik párt fizetett. „Ugye nem akartok politikai Uniót a szélsőséges jobbik párttal?” – tette fel a kérdést.

Kedden a brit lapokban hirdettek a nagy francia cégek is, mert „akkor tudnak felvenni munkaerőt, ha Nagy-Britannia határozottan és maradandó módon a Közös Piac tagja marad” „S'il vous plait, amis britanniques, remain!” – azaz, brit barátaink! Kérjük maradjanak!” – hangzik francia-angol keveréknyelven kérés.

Hétfőn Donald Tusk, a kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács elnöke ezzel a szavakkal fordult a britekhez: „Maradjatok velünk, szükségünk van rátok. Nélkületek nem csak Európa, hanem az egész nyugati közösség meggyengülhet”.

A Guardian keddi számában pedig az egyesek által bizalmatlanul szemlélt Soros György nagybefektető figyelmeztetett arra, hogy a Brexit egy újabb „Fekete Pénteket” idézhet elő. 1992-ben Soros a font gyengülésére fogadott nagy pénzekkel: az eredmény az volt, hogy Nagy-Britannia kénytelen volt kilépni az akkori, úgynevezett EU-átváltási mechanizmusból és a brit valuta árfolyama mélyrepülésnek indult.

A Dagens Industri svéd pénzügyi lap egy Abba szám szövegével kérte a briteket, hogy „adjatok nekünk egy esélyt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×