eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Húsz befogadott, iraki menekült visszatért a hazájába

Húsz befogadott, iraki menekült visszatért a hazájába

Legkevesebb 20 menekült költözött már vissza Irakba azok közül az asszír keresztények közül, akiket a tavalyi év végén önkéntes alapon fogadott be Szlovákia. A 20 személy hazautazásáról eddig sem a szlovák belügyminisztérium, sem az ellátásukat felvállaló katolikus egyház nem tájékoztatott. A cseheknél is hasonló eset történt, Csehországból nyolcan költöztek már vissza Irakba.

A honvágy és a kultúrák közti különbözőség – ezzel magyarázták hazaköltözésüket azok az iraki asszír keresztények, akik a háborús helyzet elől menekülve tavaly december elején érkeztek meg Szlovákiába az iraki Moszul környékéről. Az elmúlt napokban a 149 fős csoport 20 tagja döntött a hazaköltözés mellett.

 A háborús övezetből érkezett menekültek befogadása Szlovákia önkéntes hozzájárulását jelentette a menekültkrízis megoldásához. A 25 keresztény családot a biztonsági ellenőrzések után a homonnai menekültközpontba szállították, ahol sokáig karanténban tartották őket. A táborból két hónappal ezelőtt helyezték át őket Nyitrára és környékére, ahol a nyitrai érsekség által fenntartott épületekben kaptak szállást. Időközben két újszülöttel is gyarapodott a számuk.

 Egy hónappal ezelőtt még semmilyen jel nem mutatott arra, hogy néhányan Szlovákia elhagyását tervezik. A menekülteknek a Békesség és Jólét Polgári Társulás szakemberei nyújtottak szociális és jogi tanácsokat, a felnőttek számára pedig biztosították a szlovák nyelvoktatást.

 A tapasztalatok azt mutatták, a fiataloknak könnyebben ment a beilleszkedés, így ők annyira nem vágytak vissza Irakba, mint az idősebbek.

„Irakban ápolónak tanultam, de most már az angolon kívül több idegen nyelven, többek között szlovákul is szeretnék megtanulni” – mondta a 19 éves Rita Khaleel.

 Csehország is fogadott be iraki keresztényeket, ám hasonlóan mint Szlovákiában, ott sem sikerült mindegyiküket maradásra bírni. Egy nyolcfős család, amely Brünnben kapott szállást, már szintén visszarepült Irakba. Másik 16 személy pedig Németország felé vette az irányt. Csehország ezt követően döntött úgy, hogy leállítja az iraki keresztények befogadását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×