eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyar általános iskolások nyertek egy német diákversenyen

A német oktatásban jelentős szerepet játszik a közelmúlt eseményeinek emlékezetben tartása, ezért számos diákversenyt írnak ki iskolák számára ebben a témakörben. Több olyan verseny lesz, amelyeken külföldön működő német-nyelvű, illetve német tagozattal rendelkező tanintézetek is részt vehetnek.

A Közép- és Kelet-Európában élő német kisebbség kultúrájának ápolására alapított müncheni Haus des Deutschen Ostens nevű állami intézmény felvállalta annak a pályázatnak az anyagi támogatását, amelyet az oktatásügyi minisztérium a "Németek és keleti szomszédaik" témakörben diákok számára írt ki.

Ebben idén szlovákiai és magyarországi német tagozatú iskolák is részt vehettek és az első díjat a soroksári Grassalkovich Antal Általános iskola 7. osztályának tanulói kapták a "Berlini fal leomlása Sopronban kezdődött" című projektjükkel. Tanárnőjük, Keresztesné Wagner Viktória vezetésével cipődobozokból felépítették a Berlint egykor kettéválasztó falat, ennek egyik oldalát a város keleti felén készült fekete-fehér fotókkal díszítették, míg a másik oldalon színes képek Nyugat-Berlin árubőségét és derűt sugárzó mindennapjait mutatták.

A tanulók interjút készítettek Fischer Iván karmesterrel is, aki 1989 nyarán a mind nagyobb számban Budapestre érkező keletnémetek számára ingyenes hangversenyt rögtönzött, amelynek végén már suttogni kezdték a Habsburg Otto és leánya által indítványozott, európai piknik tervét Sopron mellett az osztrák határon.

Időközben emléktábla áll azon a helyen, ahol közel ezer keletnémet átléphette a határt és Nyugatra menekülésével döntő lökést adott a berlini fal leomlásának is.

A müncheni zsűri ezt a projektet találta a leginkább sikeresnek és első díjjal jutalmazta, amelynek keretében a felkészítő tanárnő kíséretében az osztály három tagját többnapos látogatásra hívták meg Passauba, ahol felkeresték az első magyar királyné, Szent István felesége, boldog Gizella sírhelyét is.

Csütörtökön a projekt diákvezetője, a 13 éves Virágh Lili a Haus des Deutschen Ostens dísztermében rendezett ünnepség keretében beszél a pályázaton történt részvételről, és mond köszönetet ennek nagyvonalú anyagi támogatásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×