Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel lemondása várható?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kancellár hétvégi video-üzenetében hangsúlyozta, hogy egyelőre nem terveznek adóemelést a befogadott menekültek miatt, azonban ez a mondata oly annyira felkeltette a gyanút a lakosságban, hogy hanyatlani kezdett Angela Merkel népszerűsége és ismét felröppent a hír esetleges lemondásáról.

Németországban egyre többen helyeslik a bajor tartományi kormányfö fenntartásait a kancellár eddigi menekült-politikáját illetően. Horst Seehofer ugyan megelégedéssel nyilatkozott a múlt éjszaka a kancellári hivatalban elfogadott döntésről, amelynek értelmében az ország 16 tartománya gazdasági képességeihez, valamint lakosságának számához mérten fogja befogadni, de továbbra is sürgette a kormány gyakorlati útmutatását, illetve azt, hogy miként akarja hosszú távon fedezni az újonnan érkezők integrálásával kapcsolatos óriási kiadásokat.

A kancellár hétvégi video-üzenetében hangsúlyozta, hogy egyelőre nem terveznek adóemelést, azonban ez a mondata oly annyira felkeltette a gyanút a lakosságban, hogy hanyatlani kezdett Angela Merkel népszerűsége és ismét felröppent a hír esetleges lemondásáról.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a kiegyensúlyozott költségvetésből még a menekültek ellátásával és elszállásolásával kapcsolatos kiadások egy részét is fedezni tudja. Kijelentése mintegy alátámasztja a kancellár videoüzenetében elhangzott nyilatkozatát, amely szerint a kormány egyelőre nem látja szükségét esetleges adóemelésnek az újonnan érkezőkkel kapcsolatos anyagi terhek vállalása miatt.

Noha a lakosság nagy többsége nemrég még élénken helyeselte Angela Merkel kijelentését, hogy Németország minden rászorulót befogad és ennek érdekében emberileg minden lehetségest megtesz, a menekültválság elhúzódása csapást mér a kancellár népszerűségére is. Mégis komoly meglepetést keltett a SPIEGEL hírmagazin jól értesült forrásokra hivatkozó jelentése, amely szerint Angela Merkel nem tartja kizártnak lemondását a kancellári tisztségről.

Ebben az esetben ő lenne a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja, aki nem választási vereség miatt távozna hivatalából. Kormányköröket idézve a SPIEGEL utal arra, hogy Angela Merkel saját maga akar politikai jövőjéről dönteni és semmi esetre sem szeretné kivárni, hogy a két év múlva esedékes országos választás kimenetele pecsételje meg pályafutását, vagy az általa vezetett kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió vezetősége ösztönözze a lemondásra.

Politikai elemzők szerint a görögországi pénzügyi válság megoldásában játszott eddigi szerepe jelentősen megerősítette Angela Merkel tekintélyét, a menekült-válság további alakulása azonban még olyan fordulatot vehet, amely romba döntheti népszerűségét.