eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Merkel lemondása várható?

A kancellár hétvégi video-üzenetében hangsúlyozta, hogy egyelőre nem terveznek adóemelést a befogadott menekültek miatt, azonban ez a mondata oly annyira felkeltette a gyanút a lakosságban, hogy hanyatlani kezdett Angela Merkel népszerűsége és ismét felröppent a hír esetleges lemondásáról.

Németországban egyre többen helyeslik a bajor tartományi kormányfö fenntartásait a kancellár eddigi menekült-politikáját illetően. Horst Seehofer ugyan megelégedéssel nyilatkozott a múlt éjszaka a kancellári hivatalban elfogadott döntésről, amelynek értelmében az ország 16 tartománya gazdasági képességeihez, valamint lakosságának számához mérten fogja befogadni, de továbbra is sürgette a kormány gyakorlati útmutatását, illetve azt, hogy miként akarja hosszú távon fedezni az újonnan érkezők integrálásával kapcsolatos óriási kiadásokat.

A kancellár hétvégi video-üzenetében hangsúlyozta, hogy egyelőre nem terveznek adóemelést, azonban ez a mondata oly annyira felkeltette a gyanút a lakosságban, hogy hanyatlani kezdett Angela Merkel népszerűsége és ismét felröppent a hír esetleges lemondásáról.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a kiegyensúlyozott költségvetésből még a menekültek ellátásával és elszállásolásával kapcsolatos kiadások egy részét is fedezni tudja. Kijelentése mintegy alátámasztja a kancellár videoüzenetében elhangzott nyilatkozatát, amely szerint a kormány egyelőre nem látja szükségét esetleges adóemelésnek az újonnan érkezőkkel kapcsolatos anyagi terhek vállalása miatt.

Noha a lakosság nagy többsége nemrég még élénken helyeselte Angela Merkel kijelentését, hogy Németország minden rászorulót befogad és ennek érdekében emberileg minden lehetségest megtesz, a menekültválság elhúzódása csapást mér a kancellár népszerűségére is. Mégis komoly meglepetést keltett a SPIEGEL hírmagazin jól értesült forrásokra hivatkozó jelentése, amely szerint Angela Merkel nem tartja kizártnak lemondását a kancellári tisztségről.

Ebben az esetben ő lenne a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja, aki nem választási vereség miatt távozna hivatalából. Kormányköröket idézve a SPIEGEL utal arra, hogy Angela Merkel saját maga akar politikai jövőjéről dönteni és semmi esetre sem szeretné kivárni, hogy a két év múlva esedékes országos választás kimenetele pecsételje meg pályafutását, vagy az általa vezetett kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió vezetősége ösztönözze a lemondásra.

Politikai elemzők szerint a görögországi pénzügyi válság megoldásában játszott eddigi szerepe jelentősen megerősítette Angela Merkel tekintélyét, a menekült-válság további alakulása azonban még olyan fordulatot vehet, amely romba döntheti népszerűségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×