eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A brazilok kétharmada új elnököt akar

"Nálunk nem politikusok, hanem tolvajok vannak hatalmon" - ezt ismétlik Brazíliában azok, akik 200 városban követelték Dilma Rouseff elnökasszony lemondását. A fővárosban, Brazíliában 25 ezren tüntettek és tömegek vonultak az utcákra Sao Pauloban, Belo Horizonte-ben és Salvadorban is.

A brazilok döntő többségének elege van Dilma Rouseff elnökből: vasárnap tízezrek tüntettek ellene az ország számos városában.

A híres Rio de Janeiro-i Copa Cabana strand úgy nézett ki, mint egy gigantikus tengerparti buli helyszíne. A fövenyt sárga-zöld futballmezes tömeg töltötte meg. A hangulat azonban nem karneváli volt, az emberek érezhetően dühösek voltak és a helyi tüntetéseket szervező hat különböző csoportot követték.

"Nem tudom elviselni, hogy ebben az országban magas adókat kell fizetnem és semmit sem kapok cserébe" - mondta a Guardiannek az 55 éves Marcia Regina tanárnő.

"Az egészségügy úgy kezel minket, mint a vadállatokat. A rendőrség számára statisztika vagyunk, az oktatásról pedig ne is kérdezzen! Hülyének néznek minket" - foglalta össze véleményét.

A fővárosban, Brazíliában 25 ezren tüntettek és tömegek vonultak az utcákra Sao Pauloban, Belo Horizonte-ben és Salvadorban is.

A tiltakozókat a gazdasági visszaesés, a megszorítások és a kormány körüli hatalmas korrupciós botrány tüzelte fel. Sokan Dilma Rouseff elnök asszony lemondását vagy menesztését követelték.

Olyanok is akadtak, akik gyakorlatilag katonai puccsot sürgettek. "Nemcsak azt akarom, hogy lemondjon, hanem hogy elhagyja az országot" - mondta Angela Tenorio orvos, aki a kormányt bíráló kijelentéseivel egy időre tévésztárrá vált. Az asszony az elnököt Terminátorként ábrázoló plakáttal vonult, azt sugalmazva, hogy Rouseff elnök "kivégzi a jövőt" és azt mondta: ha nem megy, a katonáknak kell eltávolítani.

Brazília hosszú éveken át az úgynevezett feltörekvő államok BRIC-csoportjának egyik legfontosabb tagja volt. Sokak számára a 12 éve hatalomra került baloldali Munkáspárt ígéret volt arra, hogy megváltozik a politika.

Sokan csalódtak és azt mondják, Lula de Silva korábbi, és Rouseff mostani elnök pártja intézményesítette a korrupciót. Előbbi ellen már nyomozás folyik, utóbbit pedig a brazilok kétharmada eltávolítaná a hatalomból.

Augusztus elején letartóztatták a kormánypárt egyik alapítóját, akit a Petrobras állami olajcégnél történt több millió dolláros vesztegetési ügy kulcsfigurájának tartanak. Az év folyamán több tucat vállalatvezetőt is őrizetbe vettek.

A brazil törvényhozásban azonban az elnök eltávolítását akaróknak nincs meg a szükséges többségük és jogi mechanizmus sem létezik az államfő menesztésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×