eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szélsőbaloldali vezért választ a brit munkáspárt?

Hetek vannak hátra, csak szeptember közepén számlálják majd össze a szavazatokat, hogy megtudjuk, kit választott új vezérének, Ed Miliband utódjának a brit szocialista munkáspárti tagság 390 ezer fős tábora, de jelenleg magasan vezet körükben a veterán szélsőbaloldali politikus, Jeremy Corbyn. Megfigyelők és kommentátorok egyre élénkebben foglalkoznak az utódlás kérdésével, hiszen nem mindegy, ki lesz szeptembertől a merész politikai húzásairól ismert David Cameron miniszterelnök erős ellenzékének a vezére.

Májusban az előzetes holtverseny-jóslatok ellenére David Cameron konzervatív pártja megnyerte a brit parlamenti választást, de csak kis előnnyel. Az ellenzék nagy pártja, a szocialista Labour Party azonban komoly politikai erő maradt.

A vereség után Ed Miliband elsősorban azért mondott le a vezetéséről, mert szarvashibát követett el, hagyta elveszni a hagyományosan elvárható skót szavazatokat az ottani nacionalisták javára. Távozásával hiány keletkezett megfelelő utódjelöltekben. Majd feltűnt a horizonton egy immár 66 éves, szikár, biciklin járó, vegetáriánus, őszhajú politikai veterán, Jeremy Corbyn, aki 1983 óta sorra mindig elnyeri a szocialista pártállású, liberális gondolkodású közösségéről közismert, londoni Islington városnegyed parlamenti mandátumát, s bejelentette utódlási szándékát.

Jeremy Corbyn vérbeli egalitáriánus szoci, népbarát mozgalmak aktivistája, az ordas kapitalizmus ellensége. Tagja a Palesztín Szolidaritási Kampánynak és az Amnesty International-nek. A szülei is szélsőbaloldaliak voltak, a spanyol polgárháború köztársasági erőit támogató mozgalomban ismerkedtek meg egymással. Corbyn a középiskola elvégzése után szakszervezeti szervező-megbízott lett, majd Labour színekben önkormányzati képviselő, s 1983-ban bejutott a parlamentbe. A szakszervezetek ma is erősen támogatják, különösen két nagy munkás-szövetség: a vasutasoké és a közlekedési dolgozóké.

Melyek azok az elvek, amelyek miatt még a saját pártján belül is bőven vannak ellenzői?

Jeremy Corbyn eltörölné a királyságot, feloszlatná a Felsőházat, egyesítené Írországot, és magasabb adót róna ki a gazdagokra. Bőven hallani tőle különös kitételeket, például azt, hogy hiba volt felvenni a NATO-ba a Varsói Szerződés hajdani tagországait.

Ez a politikus lehet rövidesen a brit Munkáspárt vezére, s idővel akár Nagy-Britannia miniszterelnöke. A problémája ugyanaz, mint Ed Miliband-nak volt: egyénisége miatt a választók többsége nem tudja elképzelni az ország kormányfőjeként. De a szigetország társadalmi összetétele egyre változik. A szegények pártfogója szert tehet még szélesebb népszerűségre is.

Jelenleg ő a favorit. De felmerül egy kellemetlen kérdés: az utóbbi hónapokban megkétszereződött a brit Munkáspárt vezetőválasztásra jogosult úgynevezett regisztrált támogatóinak a száma. Támogató három font befizetése után bárki lehet. S szakszervezetiek, valamint szélső-baloldaliak sorakoznak ezrével Corbyn mögé, felbillentve a vezérválasztás kiegyensúlyozottságát. Jeremy Corbyn immár a szavazásra jogosultak 53 százalékának a bizalmát élvezi, legerősebb vetélytársa, Andy Burnham 21 ponttal marad le mögötte.   

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×