eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A maláj gép darabjai még az óceánon sodródhatnak

A több mint egy éve eltűnt maláj utasszállító szárnyának darabját találták meg egy indiai-óceáni szigeten - ezt erősítette meg a maláj miniszterelnök. Szakértők szerint előfordulhat, hogy az MH370-es járat roncsának néhány darabja még mindig a tengeren sodródik.

Vajon egy lépéssel közelebb kerültünk a rejtély megoldásához? A nemzetközi kutatócsapatok tavaly március 8-a óta keresik a maláj légitársaság Boeing 777-es gépének maradványait.

A viszonylag rövid útra indult repülő nyom nélkül tűnt el. A hatóságok később úgy vélték, hogy a tengerbe zuhanhatott. A gépen 239 ember tartózkodott.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy hol is történt pontosan a katasztrófa. A kutatási területet most viszont leszűkíthetik, miután Nadzsib Razak maláj miniszterelnök megerősítette: az eltűnt gép egyik szárnydarabját találták meg a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén.

"A nemzetközi szakértői csoport kétséget kizáróan megerősítette, hogy az MH370-es egy darabját találták meg" - mondta a televízióban a maláj kormányfő.

Légügyi nyomozók most a rendelkezésre álló darabot vizsgálva próbálják majd kideríteni, hogy mi történhetett a géppel, például, hogy mekkora sebességgel és mekkora szögben csapódhatott a tengerbe, vagy esetleg a levegőben felrobbanhatott-e.

Szakértők szerint a gép törzse elsüllyedhetett, de más törmelékdarabok ugyanúgy a tengeren sodródhattak, ahogy ez a kagylók tarkította fékszárny-darabbal történt. A kérdés az, hogy partra vetette-e őket valahol az óceán, és ha igen, akkor hol.

A világ óceánjain olyan sok szemét sodródik, hogy a hajósoknak - ha egyáltalán látták azokat - nem biztos, hogy szemet szúrtak a gépről levált darabok.

A múlt héten felfedezett szárnyrészt egy francia légügyi laborban azonosították.

A hatóságok egyelőre abból indulnak ki, hogy a gép Ausztrália közelében zuhanhatott az óceánba. A szárnydarabot ezután több ezer kilométeren át vihették az áramlatok, majd Réunionnál sodorták a partra.

Ha a gép nagy sebességgel csapódott a tengerbe, akkor valószínű, hogy még további, könnyebb törmelékdarabok lebegnek valahol a felszínen. Ha viszont kényszerleszállás után süllyedt el, akkor a gép csak nagyobb és időközben elmerült darabokra törhetett szét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×