eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan lett egy rap-kedvelőből dzsihádista gyilkos?

Hogyan lett egy rap-kedvelő, Real Madrid-drukkerből dzsihádista gyilkos? A tunéziai tengerparton vérengzést rendező diák esete ismét előtérbe tolta a kérdést, miért és hogyan válnak radikálissá a fiatalok.

Az utóbbi napokban a családtagok és a barátok azt ismételgették: Szeifedin Rezguit, a Tunéziában külföldi turistákat lemészárló diákot békés és barátságos fiatalembernek ismerték.

Egyetemi évfolyamtársai azonban arról is beszámoltak: látták, ahogy fokozatosan a szélsőséges dzsihádista ideológia felé fordult.

"Először az Al-Kaidáról kezdett beszélni, aztán hűséget fogadott az Iszlám Államnak. még a Facebookra is kiírta. A barátai többször vitatkoztak vele" - mondta egyik filozófiaszakos évfolyamtársa a Kairouan Egyetemen.

Tudósítók megjegyzik, hogy a városban erős az iszlámisták támogatottsága - sok, az ország szegény vidékeiről érkezett diák tanul itt.

Az egyik diákvezető elmondta a Financial Times-nak, hogy a szegényebb és sötétebb bőrszínű diákokat megkülönböztetik, kevés a munkalehetőség és az iszlámisták ezt használják ki. A másik ok az, hogy az iszlámisták diákszövetsége jól szervezett, pénzzel, élelemmel és még a mobiltelefonszámla feltöltésével is kisegíti a tagjait.

Tunézia a nyugati turisták kedvelt úti célja volt eddig, de közben sok tunéziai fiatal utazott Szíriába és Irakba, hogy ott a dzsihádisták oldalán harcoljon.

Tarek Kahlaui, egy iszlámista radikalizmussal foglalkozó tunéziai kutató szerint nehéz pontosan nyomon követni, hogyan lesz valakiből radikális.

A támadás előtt Rezgui például drogozott, amit az iszlám tilt. Közben olyan, nyugatinak tartott dolgok iránt érdeklődött, mint a breakdance vagy a Real Madrid futballklub, és barátnője is volt.

Nézetei azonban gyorsan változhattak - szórakoztató események szervezőjeként gyakran kapcsolatba került nyugati turistákkal, ami növelhette benne a frusztrációt. "Egyfajta skizofréniában élt, ez sok hasonló fiatalra jellemző" - mondta a kutató.

Más politológusok szerint a világi tunéziai elitet is felelősség terheli, amiért nem folytatott párbeszédet az iszlámistákkal és azzal az egy millió szavazóval, aki 2011-ben kormányra juttatta a mérsékelt iszámistának mondott Ennahda pártot. Az Ennahdát később kiszavazták a hatalomból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×