eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Úrifiú-teszttel szűrik a dolgozókat Angliában

Az kap jól fizető állást, aki gazdag családból származik és drága iskolába járt. Nagy-Britanniában továbbra is él és virul az osztálytársadalom. Ezt állítja a szigetország egyik esélyegyenlőségi szervezete, amely szerint a cégek egy "úrifiú"-teszttel döntik el, hogy kit vesznek fel dolgozónak.

"Ki a posh és ki nem az?" És most nem David Beckham nejéről van szó, hanem arról, hogy ki származik előkelő családból, ki tanult elitiskolában és ki beszéli hanyag eleganciával az angol nyelvet.

A Bizottság a Társadalmi Mobilitásért és a Gyermekszegénység ellen nevű brit szervezet szerint sok elit pénzügyi és jogászcég sajátos "úrifiú-teszttel" rostálja ki az álláskeresők közül azokat, akik szerényebb körülmények közül érkeztek.

Annak idején a tömeges privatizációt beindító Margaret Thatcher miniszterelnök mondta azt, hogy lejárt a hagyományos brit osztálytársadalom ideje.

A Csengetett Mylord és a Downton Abbey tévésorozatok tehát már egy letűnt kort elevenítenek fel, gondolhatnánk. Nem így van - állítják az aktivisták.

A Bizottság a Társadalmi Mobilitásért és a Gyermek-szegénység ellen egy felmérést folytatott le. Az anyag szerint a nagy brit cégek az állások 70 százalékát olyan jelölteknek juttatják, akik vagy elit állami, vagy magániskolába jártak.

Mindez azért is felháborító - mondják - mert az ilyen, "posh" jelentkezők az összlakosság mindössze hét százalékát teszik ki. Cameron miniszterelnöknek is erősen posh pedigréje van.

Az érintett cégek azonban vonakodnak változtatni a gyakorlaton.

A felmérés készítői 10 vezető brit cég humánosztályának munkatársait kérdezték. Az egyik válaszadó ezzel magyarázta döntéseit:

"Nyugodtan írhatok egy nehezen érthető kommentet egy könyv margójára, de te pontosan tudod, mire gondolok. Érted a vicceimet. Fel sem merül, hogy véletlenül sértő dolgot mondjak, mert félszavakból is megértjük egymást" - mondta.

Egy másik cégvezető elismerte, hogy a szerényebb háttérrel rendelkezők közt is lehetnek tehetséges jelentkezők. "A pénzről szól a dolog. Meddig keressem a sártengerben a gyémántot?" - tette fel a költői kérdést.

Egy harmadik munkaadó azt mondta: fontos számára, hogy a jelentkező hol járt a világban és milyen tapasztalatokat halmozott fel.

Alan Milburn volt munkáspárti miniszter, a Bizottság vezetője erre megjegyezte: a kutatás azt sugallja, hogy a cégek rendszeresen kizárják a jobb lehetőségekből a munkásosztályból származókat.

Az idén már volt egy "Posh-botrány" a brit médiában: egy munkáspárti miniszter a gazdag családból származó popénekes James Bluntot bírálta, mert szerinte elzárja az utat a szegényebb zenészek előtt. Blunt erre dühösen reagált és azt mondta: vannak, akik az irigység kultúráját terjesztik. "Az embereket fel kell emelni, nem fegyvert adni nekik, hogy azzal lövöldözzenek" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×