eur:
389.04
usd:
362.25
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Kormányellenes tüntetés és kormányalakítás Londonban

Ramazurival kezdődött a hét végén David Cameron konzervatív párti kormányzásának újabb szakasza. Rezidenciája, a Downing Street 10 közelében dulakodásba torkolló tüntetés volt.

Ahogy az arcokat néztem, főként anarchisták, megrögzött rendbontók vonultak fel, de azért lehettek a tüntetésen olyan szélsőbaloldaliak is, akiket a konzervatívok iránt érzett ellenszenv vezérelt oda. A tüntetés a költségvetés takarékossági tételei, az elbocsátások ellen tiltakozott. Azért jelenthetem, hogy a rendbontás, amiben csak néhány százan vettek részt, nem Cameron miniszterelnök lakhelye előtt, hanem annak közelében zajlott, mert a Downing Street 10 elé nem lehet bemenni. A zsákutca vége le van zárva áttörhetetlen acél-kerítéssel, amit éjjel-nappal rendőrök védenek. Így most is azonnal rendőri különítmény jelent meg a helyszínen, dulakodás kezdődött, négy rendőr megsebesült, és öt tüntetőt őrizetbe vettek, négyet súlyos rendbontás miatt, egyet pedig azért, mert bántalmazott egy rendőrt.

A brit miniszterelnökök a hétvégét általában vidéken, az erre a célra rendelkezésükre álló Chequers-i kastélyban töltik, David Cameron tehát otthon sem volt.

Bizonyos, hogy David Cameron a festői angol táj övezte Checquersben is részben miniszteri kinevezéseken, részben kormánypolitikája alakításán gondolkodott. Megígérte, hogy még 2017 előtt népszavazás lesz arról, hogy bent maradjon-e Nagy-Britannia az Európai Unióban, amelynek a központosító törekvéseit ellenzi. A Daily Mail című, konzervatív napilap friss felmérést készített, amiből az világlik ki, hogy jóllehet, a britek ragaszkodnak a nemzeti szintű döntések jogához,,remélik, hogy David Cameron ezt a közismert makacsságával kiharcolja Brüsszellel szemben, ugyanis a Daily Mail-felmérés 45-38 arányban a bennmaradás melletti voks szándékát jelzi.

Jean-Claude Juncker az Unió nevében bejelentette a konzervatív párti győzelem hallatán, hogy tárgyal Cameron miniszterelnökkel a britek kívánalmairól, de ezekről nem Brüsszelnek kell döntenie, hanem a tagországoknak. Vajon, elsősorban Angela Merkelre gondolt? Már a német kancellár-asszony is nyilatkozott. Azt mondta: szeretné, ha Nagy.Britannia bennmaradna az Unióban, de ő nem hajlandó főtárgyalói szerepet vállalni.

David Cameron előterjesztheti a kívánságlistáját az Európai Unió Brüsszelben tartandó, júniusi csúcsértekezletén.

A Daily Mail azt is megtudakolta felmérése során, hogy elsősorban mit várnak el a britek a konzervatív párti kormánytól A sorrend ez volt: az egészségügy erősítését, a bevándorlás rendezését továbbá a gazdaság fejlesztését, a munkahely-teremtést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×