eur:
388.83
usd:
362
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Ki kivel alakíthat kormányt a brit választás után?

Szoros végeredmény, újabb koalíció és elhúzódó kormányalakítási tárgyalások. Ez várható a csütörtöki brit választások után. A hagyományosan domináns két nagy brit párt egyike sem szerez többséget és kisebb koalíciós partnerre lesz szüksége.

Az elmúlt évtizedek egyik legsemmitmondóbb választási kampánya után az utóbbi idők egyik legfontosabb parlamenti választását rendezik csütörtökön Nagy-Britanniában.

A voks komoly változásokat hozhat, de a kimenetelt nem lehet megjósolni. Annyira nem, hogy a Bloomberg hírügynökség viccre vette a dolgot: John Cleese-t, a Monthy Python és a Vaczak Szálló sztárját tette meg brit választási szakértőjének. Cleese őszintén megvallotta:

A legtöbb barátjának fogalma sincs, hogy kire szavazzon, az eredmény abszolút nem számít, de a Munkáspárt pénzügyminiszer-jelöltjét le kéne lőni.

A komolyabb kommentátorok kerülnék az efféle radikális megoldásokat, de Cleese nem hiába emlegette a pénzügyeket. A briteket ugyanis jobbára olyan szlogenekkel bombázták a pártok, amelyek arról szóltak, hogy ki fogja jobban kezelni az ország kasszáját és forrásokat biztosítani az egészségügyre.

A távozó Munkáspárt az előző választások után emlékezetes módon egy cédulát hagyott a pénzügyminisztériumban, amire azt írták: "Bocs, de elfogyott a pénz".

Az őket felváltó konzervatív-liberális koalíció megpróbálta leszorítani az államadósságot: drasztikusan visszafogta a szociális kiadásokat, ami tömeges tiltakozáshoz vezetett. A növekvő vagyoni különbségek miatti elégedetlenség nyomán az ellenzéki Munkáspárt mostanra annyira megerősödött, hogy holtversenyben végezhet a konzervatívokkal.

Emiatt pedig felmerül a kérdés: ki kormányozhat és ki alakíthat koalíciót az egyelőre Egyesült Királyságban?

Ha David Cameron és részben euroszkeptikus konzervatív pártja továbbra is a hatalomban akar maradni, akkor ismét koalícióra kell lépnie a Liberális Demokratákkal, a leginkább Európa-barát brit párttal.

A gond csak az, hogy a LibDemek választási ígéretüket megszegve nem akadályozták meg az egyetemi tandíjak emelését és ezért ezúttal sokkal kevesebb szavazatra számíthatnak, mint legutóbb. Azaz, lehet, hogy nem lesz elég erős a tory-libdem tandem.

Egy másik opció a Munkáspárt és a látványosan megerősödött Skót Nemzeti Párt, az SNP választási frigye. Ed Miliband, a Munkáspárt vezére ugyan kizárta a koalíciót az SNP-vel, de az hozzá hasonlóan baloldali kötődésű. A jelenlegi felmérések szerint az SNP kiüti a Skóciában eddig hagyományosan erős Labourt és szinte az összes helyi mandátumot begyűjti. Nicola Sturgeon, a skót párt vezére közölte is: pénteken már ott ül majd Miliband asztalánál.

Az SNP az egyik tényező, ami miatt igenis érdekes a brit választás: egy olyan párt kerülhet hatalomra, amely Nagy-Britannia feldarabolásának híve és amellyel karöltve a Munkáspárt fokozná a gazdasági ügyekbe történő állami beavatkozást.

Az Economist magazin ezért is tartotta kisebbik rossznak, ha konzervatívok és liberálisok maradnak hatalmon. A választás azonban nehéz - írta a tekintélyes gazdasági lap. A konzervatívok ugyanis elérhetik, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból, ami súlyos károkat okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×