eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Mégsem profik ölhették meg Nyemcovot?

Nem működött a térfigyelő kamerák egy része a Kreml környékén, amikor szombat éjjel meggyilkolták Borisz Nyemcovot - értesült a Kommerszant nevű orosz lap. A Putyin elnököt élesen bíráló ellenzéki politikus gyilkosát még mindig keresik.

Ki ölte, illetve ölette meg a karizmatikus, de igazából tömegbázissal nem rendelkező Borisz Nyemcovot? Miközben az orosz ellenzéki vezető halálával kapcsolatban egymást érik az elméletek, a moszkvai rendőrség két nappal a sokkoló eset után sem tudta kézre keríteni a gyilkost, aki gyalogosan közelítette meg áldozatát, majd egy, a helyszínre érkező fehér autóba beülve elmenekült.

Az egyetlen tanú Nyemcov ukrán fotomodell barátnője, Anna Durickaja volt, aki a rendőrség után azonnal felhívta édesanyját. "Megölték Boriszt, itt fekszik előttem" - mondta.

A rendőrök helyi idő szerint fél 12-kor több hívást is kaptak és 10 perccel később a helyszínen voltak. A hatóságok szerint a rendőrök először nem tudták, milyen autót keressenek, mert Durickaja olyan sokkban volt, hogy nem tudott leírást adni.

A Kommerszant című lap szerint az is fékezte a nyomozást, hogy a környéken - amely néhány száz méterre található az orosz elnöki rezidenciától - karbantartás miatt nem működött a térfigyelő kamerák egy része. Azok, amelyek felvették a történteket, nem mutattak elég éles képet, ráadásul egy arra haladó hókotró egy időre eltakarta a párt.

A moszkvai rendőrség később megtalált egy Ingusétiában regisztrált Ladát, de megállapította, hogy a tulajdonosnak nincs köze az esethez. Vasárnap már jobbára piros autókat állítottak le a rendőrök Moszkva határában - írta a lap.

A Kommerszant szerint Nyemcovot, aki a Vörös Téren található GUM áruházban elfogyasztott vacsora után gyalog indult haza barátnőjével, valakik figyelhették. A gyilkosnak, aki a hídról levezető lépcsőn várakozhatott, jelezhették, hogy mikor ért a közelébe a politikus.

A Kommerszant arról is tudomást szerzett, hogy a töltényhüvelyek alapján a törvényszéki szakértők megállapították: különböző időben és különböző gyárakban készült golyókkal tüzeltek a gyilkos fegyverből. Ez arra utalhat, hogy a gyilkosnak vagy gyilkosoknak nem volt szabad hozzáférésük a lőszerhez, amelyet általában minimum 50 darabos kiszerelésben lehet megkapni. A lap szerint így elképzelhető, hogy nem profi volt az elkövető.

Nyemcov egy közelmúltbeli interjúban azt állította: Vlagyimir Putyin orosz elnök meg akarja öletni. Halála után Putyin szóvivője azt mondta: a gyilkossággal - ami profi elkövetőkre utal - épp az elnököt akarták besározni. Az orosz ellenzék szerint ugyanakkor Putyin és a hozzá hű média olyan hangulatot teremtett az országban, hogy bírálóit az "ötödik hadoszlophoz" tartozó hazaárulóknak tartották.

Az orosz nyomozóhatóság szerint felmerülhet, hogy korábban a lázadók oldalán harcoló, Ukrajnából visszatért radikálisok végezhettek a háborút és a Krím elcsatolását élesen bíráló Nyemcovval. Vasárnap több tízezer ember vonult fel Moszkvában a politikusra emlékezve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×