eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jemen az újabb regionális veszélyforrás?

Puccs, vagy nem puccs és Amerika vagy Irán befolyása nő vagy tovább mélyül a káosz? Erről folynak a találgatások Jemenben, ahol síita lázadók tüzérségi támadást intéztek a Washingtonnal szövetséges elnök otthona ellen és elfoglaltak egy rakétabázist.

A külföld számára Jemen a Nyugat-ellenes támadásokat is szervező helyi Al-Kaida-szárny, az Al-Kaida az Arab Félszigeten miatt ismert. Az AQAP vállalta magára a két héttel ezelőtti párizsi vérengzéseket és most ismét arra szólította fel a muszlimokat, hogy magányos merénylőkként hajtsanak végre támadásokat nyugati célpontok ellen.

A szunnita AQAP azonban csak az egyik veszélyforrás a szektás és regionális megosztottság és szegénység sújtotta Jemenben, ahol párhuzamosan több konfliktus is folyik.

A héten a lázadó síita milícia tagjai, a hutik gyakorlatilag puccsot hajtottak végre, amikor a fővárosban először tűzpárbajt vívtak a kormánycsapatokkal, majd ellenőrzése alá voltak egy tévéadót és az ország hivatalos hírügynökségét.

Kedden tűz alá vették az Egyesült Államokkal szövetséges Abed Rabbo Manszúr Hadi elnök otthonát, majd szerdán elfoglaltak egy rakéta-támaszpontot. Az elnök nem sérült meg. Jelentések szerint a katonai bázis parancsnokai pedig harc nélkül engedték be a lázadókat.

A hutik vezére a televízióban mondott beszédében forradalminak nevezte katonai akciójukat, amelynek célja "az ENSZ-közvetítéssel létrejött alku betartatása, ami nagyobb részt adna neki a hatalomból".

A sííta irányzathoz tartozó hutik a 25 milliós jemeni lakosság egyharmadát teszik ki és az ország északi részén élnek. Harcukat nem lehet csak a szektás szembenállás részeként leírni, mert szunnita támogatóik is vannak és azt mondják, a korrupció és a rossz kormányzás ellen lépnek fel.

Tavaly szeptemberben elfoglalták a fővárost, Szanáát és azt ígérték, hogy rövid időn belül kivonulnak. Ezt azonban nem tették meg, mert szerintük az új alkotmány tervezete, amely hat szövetségi régióra osztaná az országot, mérsékelné befolyásukat.

Elemzők szerint a huti síiták Irán szövetségesei - bár ők ezt tagadják - és térnyerésükkel Irán befolyása nőhet az országban részben az Egyesült Államok kárára. Az amerikaiak eddig a szunnita elnök támogatását élvezve hajthattak végre drónjaikkal támadásokat az Al-Kaida által uralt területeken.

A mai Jemen helyén egészen a 90-es évekig két állam létezett és a hutik megerősödése újra felerősítheti a megosztottságot.

Jemen sorsa azért is fontos, mert délen, az Ádeni-öbölben haladnak át a nemzetközi olajszállítmányok. Szaúd-Arábia pedig attól tart, hogy regionális riválisa, Irán akar befolyást szerezni az országban. A hatóságok a héten lezárták az ádeni repteret és kikötőt. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×