Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyet még nem pipált az Oktoberfest közönsége!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bajor főváros, München, az elkövetkező két hétben a sörivók fővárosa lesz, ugyanis szombaton megnyílt a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest. Idén legalább 6 millió látogatóra számítanak, annak ellenére, hogy egy korsó sör ára - az Oktoberfest történetében először - már 10 eurónál is többe kerül - jelenti Münchenből Vincze András.

A sorrendben 181. sörfeszivált ezúttal is München főpolgármestere Dieter Reiter nyitotta meg, amikor csapra verte az első hordót és az első korsót felkínálta Horst Seehofer bajor tartományi kormányfőnek. Reiternek négyszer kellett ütnie a fakalapáccsal, míg kibuggyant a sör. Elődjének Christian Udének, aki kereken 20 éven irányította a bajor főváros ügyeit, az utóbbi években már csupán két csapásra volt szüksége, igaz ő, Reiterrel ellentétben balkezes volt és ezt a kádármesterségben jártas szakértök előnyként értékelték.

A kereszténypárti Seehofert és a szociáldemokrata Reitert azonban nemcsak a szombati sörcsapolás, hanem a hagyományőrző csoportok tegnap délelőtti ünnepélyes bevonulása is összehozta, ugyanis egyazon hintóban tették meg az utat München központjából a sörfesztivál színhelyére, a Terézia-mezőre. A különböző országokból érkezett, népviseletbe öltözött mintegy 9 ezer ünneplő, zenekarokkal kísért felvonulása viszonylag újkeletű, mert míg magát a sörfesztivált a háborús évektől és járványoktól eltekintve, az első bajor király, Lajos 1810-ben tartott esküvője óta minden esztendőben megrendezték, a népviseletek színes parádéját először 1950-ben tartották meg. A tegnapi felvonulásnak még az időjárás is kedvezett, mert mire az első csoportok megérkeztek a Terézia-mezőre, az addig esővel fenyegető felhők eloszlottak és kisütött a nap.

Nagy tapasztalattal rendelkezők szerint az Oktoberfest idején legalább egy hétig vénasszonyok nyarára lehet számítani. Így a sör-sátrak körüli asztalokat és lócákat is benépesíthetik a látogatók, következésképpen növekszik az étel és italfogyasztás. Az elkövetkező két hét alatt a serfőzdék azt remélik, hogy ezúttal már hét millió liter malátalét sikerül eladni, tavaly ugyanis a közel hat és fél millió látogató átlagosan valamivel több, mint egy litert fogyasztott. Idén a korsó sör ára már némileg meghaladja a tíz eurót. Hasonlóképpen drágult az Oktoberfest idejére létesített óriáskerék, hullám- és szellemvasút, körhinta vagy toronycsúszda belépője is. A sátrak hétköznap 10 és este fél 11 között árusítanak sört, a hétvégén azonban egy órával korábban nyitnak. A legjobb esélye azoknak van, akik kora délután keresik fel a Terézia-mezőt.