eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kéthetenként segítenek halálba egy-egy angolt

Nagy-Britanniában törvényellenes az eutanázia, a kegyes halál, súlyos betegek hozzásegítése a klinikai öngyilkossághoz. Svájcban azonban hat legális eutanázia-intézet is működik, és ezek közül négy fogad külföldieket. Évente mintegy 600 beteget segítenek át a halálba, külföldről főleg németeket, de mögöttük második helyen a britek állnak.

A brit parlament Főrendi Házában nem rég kezdték el Lord Falconer beterjesztésének a vitáját arról, hogy Nagy-Britanniában is tegyék legálissá a klinikai öngyilkosságot olyan súlyos betegek számára, akik hat hónapon belül valószínűleg amúgy is meghalnának, és szellemileg képesek úgy dönteni, hogy elegük van az értelmetlen szenvedésből.

2010 júniusában megrázó dokumentumfilmet tűzött műsorára a BBC televízió, közvetítette a svájci Dignitas Klinikáról a hetvenegy éves brit nyugalmazott üzletember, Peter Smedley klinikai öngyilkosságát. Jelen volt a felesége és egy középkorú hölgy, az úgynevezett "segítő". A férfi felhörpintett egy pohárka folyadékot, - figyelmeztették, hogy egyszerre kell lehajtani. Ez még nem a bürökpohár volt, csak a szer, ami megakadályozza, hogy az igen rossz ízű mérget a páciens gyomra kivesse magából. A férfi ez után átült egy kanapéra, egyik oldalán a már sírással küzdő feleségével, a másikon a segítővel. Kiitta a második pohár tartalmát is. Rosszul lett, "vizet" - nyögte, majd meghalt.

A Dignitas 9.000-től 10.500 svájci frankig terjedő összeget kér szolgálatáért, ebben benne van a holttest hazaszállítása is. Egyidejűleg legfeljebb két pácienssel foglalkoznak, több szobájuk nincs. A filmen látható angol üzletember izomsorvadásban szenvedett, a légzése is kezdett megbénulni, de még összefüggően beszélt. Öngyilkossága előtt beszélt vele az az orvosnő, akinek a feladat eldönteni, valóban eljött-e az idő, hogy a nagybeteg véget vessen az életének.

Kérdés, hogy hosszan elhúzódó leépülés esetén mi a legmegfelelőbb megoldás. Az eutanázia helyett talán inkább az egyre kidolgozottabb módszerekkel dolgozó hospice-klinikák emberséges segélynyújtása. "Az elmúlás végnapjai sem elfecsérelt napok" - mondta az angol hospice-rendszert kiépítő hölgy, Cicely Saunders.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×