eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elvándorolnak az orvosok Szlovákiából

Több mint ezer orvos távozott külföldre Szlovákiában az elmúlt években, de egyelőre még nincs orvoshiány - állítja a Szlovák Egészségügyi Minisztérium adataira hivatkozva a Szlovák Egészségpolitikai Intézet.

Pontos adatokkal senki sem tud szolgálni, de a külföldön dolgozók számának legkisebb értéke is legalább 1600-1700 orvos közé tehető. A legtöbben Csehországban találtak munkát maguknak, itt a hivatalos számok alapján is legalább ezren dolgoznak. A sorban Németország, majd Nagy-Britannia és Ausztria következik.

A kivándorlás ellenére egyelőre még nincs orvoshiány Szlovákiában, illetve a kórházi orvosok száma az átlagot tekintve megfelelő. Veszélyes azonban, hogy egyre nő az orvosok átlagéletkora, és egyre több orvos dolgozik a nyugdíjkorhatár betöltése után is. Míg 2001-ben 45 év volt az átlagéletkor, tíz évvel később már 47. Az orvosok elvándorlása 2005-ben volt a csúcson, azóta 21 százalékkal nőtt a számuk. A legnagyobb hiány azonban a tapasztalt, negyvenes orvosok körében mutatkozik, számuk egyharmaddal kevesebb, mint 2001-ben volt.

Az Egészségpolitikai Intézet szerint ugyanakkor az orvosok száma és a gyógyellátás minősége között nincs közvetlen összefüggés: kevés orvossal is lehet jó ellátást biztosítani, és a sok orvos sem garantálja a legjobb kezelést. A két szélsőséges példa Japán és Dánia. Japánban mindössze 2,2 orvos jut 100 ezer főre, viszont az elkerülhető elhalálozás tekintetében csak alig több mint 70 eset jut 100 ezer főre, Dániában viszont 3,5 orvos jut 100 ezer emberre, miközben 100 fölött van az elkerülhető elhalálozás száma. Szlovákiában 3,3 orvos jut 100 ezer főre, a "felesleges" elhalálozásokra vonatkozóan azonban nincs adat.

Az szlovákiai egészségügy másik nagy problémája a kórházak állapota. Elavult és lerobbant épületekben működnek a kórházak és rendelőintézetek, átlagéletkoruk 44 év. Évente közel 200 millió euró kellene legalább a szinten tartásra, de az állam erre nem költ. A kórházak felújítása a magánbefektetőkre és a megyei önkormányzatokra marad, a következő három évben mintegy 475 millió euró befektetés várható az egészségügyben. Ebből 30 millió euró a megyei önkormányzatok vállalása, 40 millió uniós alapokból érkezhet, a maradék több mint 400 millió euró magánbefektetőktől érkezhet, áll az Egészségpolitikai Intézet tanulmánykötetében.

A tanulmány szerint, ha Szlovákiában az ausztriai kórházak szintjére szeretnék fejleszteni a kórházakat, akkor évente mintegy 450 millió euróval többet kellene költeni rájuk, de akkor is legalább 137 millió euró plusz kellene, ha csak a csehországi színvonalat szeretnék elérni. Szlovákiában az egy kórházi alkalmazottra jutó éves tőkeberuházás - vagyis az az összeg, amelyet az épületek, a gépek és berendezések felújítására, cseréjére, állagmegóvására költenek - 2170 euró volt 2012-ben, miközben Ausztriában ennek háromszorosa, 6850 euró, Csehországban pedig 3050 euró. Az egészségügyi minisztérium költségvetésében nincs pénz komolyabb beruházásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×