eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Berlusconi nem hagyja, hogy leírják

Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök puccsnak nevezte, hogy az olasz szenátus azonnali hatállyal kizárta soraiból. Berlusconit azért fosztották meg mandátumától, mert bűnösnek mondták ki adócsalás vádjában. Az ex-kormányfő azonban értésre adta, hogy nem adja fel.

"Keserű nap ez, a demokrácia gyásznapja" - kommentálta a színpadias szövegfordulatoktól soha nem idegenkedő Silvio Berlusconi azt, hogy az olasz szenátorok kimondták: nem közéjük való. Berlusconi két évtizeden át domináns szereplője volt az olasz politikai életnek, ezért az a tény, hogy megfosztották mandátumától, történelmi esemény.

Az olasz felsőház - azután, hogy Berlusconit hosszú évek pereskedése után bűnösnek mondták ki adócsalás vádjában - már nem engedhette meg, hogy az ex-premier továbbra is tagja maradjon.

A döntés azt jelenti, hogy Berlusconi elveszíti képviselői mentességét. Mivel vesztegetési és szexuális bűncselekmények vádjával is perbe fogták, előfordulhat, hogy újabb büntetések várnak rá.

"Il Cavaliere", a lovag - ahogy nevezték - szeptemberben még megpróbálta megmutatni, hogy nem lehet kihagyni a hatalomból. Visszahívta minisztereit a koalíciós kormányból, hogy behódolásra kényszerítse ellenfeleit. Elszámolta azonban magát, korábbi bizalmasai szembeszegültek vele, a kormány a helyén maradt és mindenki számára világossá vált, hogy Berlusconi már nem diktál.

Egy tavalyi törvény szerint a komoly bűncselekmények miatt elítélt politikusok nem lehetnek képviselők. Berlusconi eltávolítását azonban a szenátusnak meg kellett szavaznia.

Õ ugyanakkor értésre adta, hogy attól még befolyásosnak tartja magát, hogy nem lehet képviselő. "Pályán kell maradnunk, nem hátrálhatunk meg, még akkor sem, ha a jobbközép vezetője már nem szenátor. Vannak más pártvezérek is, akik nem parlamenti képviselők" - mondta.

Mint a Reuters megjegyezte: valóban nem szabad leírni, mert Silvio Berlusoni még mindig a legnagyobb olasz magántelevízió tulajdonosa. Berlusconi médiája egyre inkább euroszkeptikus hangot üt meg és bírálja az Európa-barát olasz kormányt és Angela Merkel német kancellárt. A jövő évi európai parlamenti választások előtt ezek a támadások még tovább erősödhetnek - írja a hírügynökség.

A volt miniszterelnök jobboldali pártja szétszakadásával párhuzamosan nem egészen két hete feltámasztotta a Forza Italiát, azt a pártot amelynek élén 1994-ben betört az olasz politikai életbe. Bár a Forza már korántsem olyan tömegmozgalom, mint 20 éve volt, továbbra is lelkes hívek veszik körül.

A Berlusconi körüli botrány mindenesetre elterelte a figyelmet az olasz gazdasági reform és a fiatalokat különösen súlyosan érintő munkanélküliség kérdéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×