eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nemzetközi fenyegetést jelent a Fehér Özvegy

Az Interpol nemzetközi körözést adott ki a "Fehér Özvegy" néven emlegetett Samantha Lewthwaite ellen. Egyelőre nem bizonyított, hogy a fiatal brit nő részt vett-e a kenyai pláza elleni támadásban, de a kenyai hatóságok azzal vádolják, hogy üdülőhelyek elleni támadásokat szervezett.

A 29 éves Samantha Lewthwaite egy angol katonacsaládból származik és a 2005. júliusi londoni merényletek egyik elkövetőjének özvegye.

Osztálytársai szerint a későbbi többgyermekes családanya az iskolában belevetette magát az iszlámról szóló tanulmányokba - miközben szülei válófélben voltak.

Lewthwaite a 90-es években volt a Buckhinghamshire megyében található Grange School diákja.

Egy helyi városvezető szerint visszahúzódó, de kedves és segítőkész lány volt. Összebarátkozott egy helyi muzulmán családdal és még tizenévesként áttért az iszlám hitre. "Nagyon büszkén viselte a hidzsábot, a fejkendőt" - mondta az egyik tanár. "Néhány évvel később észrevettük, hogy a hosszú ruhát, a galabiját kezdte hordani - az áttértek gyakran ezzel jelzik, hogy még jobban megerősödött a hitük" - tette hozzá.

Lewthwaite 2002-ben beiratkozott a tekintélyes londoni Keleti és Afrikai Tanulmányok Intézetébe, ahol politikát és vallástörénetet tanult, de két hónap múlva abbahagyta a kurzust.

Ezt követően egy iszlám internetes fórumon találkozott a szintén áttért és jamaikai születésű Germaine Lindsay-vel, összeházasodtak és két gyerekük született, az egyik azután, hogy Lindsay 2005. július 7-én 26 embert ölt meg, amikor pokolgépet robbantott a londoni metrón.

A sokkoló merénylet után Samantha elítélte férje tettét és azt monda, hogy "a radikális mecsetekben megmérgezték az elméjét".

Feltételezések szerint a nő később újra házasodott és további gyerekeket szült. Az utóbbi években azonban eltűnt és a kenyai hatóságok szerint az országban bukkant fel, ahová hamis dél-afrikai útlevéllel érkezett, Natalie Faye Webb álnéven kibérelt egy házat és több, mint 6000 angol fontnak megfelelő adósságot halmozott fel.

A kenyai hatóságok szerint bújkálni kezdett, mert köze volt a 2011. decemberében meghúsított merényletkísérletekhez, amelyek során Mombasa üdülővárosban nyugati szállodákat és egy plázát akartak felrobbantani.

Emiatt kérték az Interpolt, hogy adjanak ki nemzetközi elfogatóparancsot ellene, és ezután kezdték el "Fehér Özvegyként" emlegetni. Tudósítók megjegyzik: Lewthwaite egyfajta mítikus figurává vált és bár nem bizonyított, sokak szerint részt vett a Westgate-pláza elleni véres támadásban. A tettet magára vállaló szomáliai Al-Sabab csoport a Twitteren azt állította, hogy ő volt az egyik parancsnok.

Egy túlélő pedig azt mondta, hogy egy hosszú hajú fehér nő rálőtt a bevásárlóközpontban, de nem találta el és így el tudott menekülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×