eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bostoni robbantás: Washingtont figyelmeztették a kormányellenes radikálisok miatt

A bostoni robbantások lehetséges elkövetői között tartják számon az amerikai kormányellenes csoportokat, bár a nyomozók eddig nem tudták megmondani, hogy belföldi vagy külföldi terroristák állnak-e a támadás mögött. Egy szélsőségeseket megfigyelő jogászcsoport most arra emlékeztetett, hogy több mint egy hónapja figyelmeztette a kormányt az amerikai radikálisokra.

Egyelőre sem az indíték, sem a szervezők, sem az elkövetők személye nem ismeretes. Az amerikai hatóságok nem zárják ki, hogy akár belföldi személyek vagy csoportok állhatnak a véres bostoni merénylet mögött. Nem tudni, hogy összefügg-e a merénylettel, de a ciánnal nagyságrendekkel mérgezőbb ricin nevű anyagot tartalmazó levelet kézbesítettek Mississippi állam egyik szenátorának - erősítették meg Washingtonban az este.

A gyűlöletbeszédet megfigyelő, SPLC, azaz a Déli Szegénységellenes Jogi Központ nevű csoport március elején figyelmeztette Janet Napolitano belbiztonsági és Eric Holder igazságügyminisztert a hagyományosan konzervatív, déli szövetségi államokban érezhető kormányellenes hangulatra.

Levelükben megemlítik, hogy az 1994-es oklahomai robbantás előtt fél évvel is felhívták a figyelmet a hazai terrorveszélyre.

Az elmúlt négy évben azt tapasztalták - írják -, hogy elszaporodtak az összeesküvés-elméleteket valló, kormányellenes csoportok. Van, akiket Obama elnök személye és a rasszista hozzáállás hajt. Mások fő sérelme az, hogy azt hiszik: a kormány el akarja venni fegyvereiket.

A központ tanulmánya szerint 2008 óta 149-ről 1360-ra nőtt a kormányellenes radikális csoportok és milíciák száma. Januárban egy egykori Tennessee állambeli rendőrfőnök, jelenleg kiképző egy YouTube videóban azzal fenyegetőzött, hogy "embereket kezd ölni", ha Obama elnök rendelettel vezeti be a fegyvertartást korlátozó lépéseket. Montana állam egyik kormányellenes csoportjának vezetője pedig arról beszélt: kész "törvényen kívülivé válni" a fegyvertartás kérdése miatt - emlékeztettek.

A támadófegyverek ellen kampányoló egyik kongresszusi képviselő családjának képét és címét a radikálisok egy rasszista internet fórumon posztolták. A jogi központ elismeri: ez még nem garancia arra, hogy egyesek valóban támadásokat hajtanak végre, de fokmérője a társadalomban tapasztalható haragnak.

Az amerikai társadalom változó etnikai összetétele és a bevándorlási reform miatt megugrott a gyűlöletbeszédet folytató csoportok száma is - írják a szerzők. Egy kongresszusi jelentést idézve megjegyzik: a hazai terroristák 2001. szeptember 11. óta két tucat incidensért felelősek. Egy 2006-2007-es rendőrségi felmérés szerint több állam számolt be neonáci és szélsőjobboldali csoportok jelenlétéről, mint iszlamistákéról. Azóta még jobban elszaporodtak az ilyen hazai csoportok, a hatóságok azonban nem különítenek el megfelelő forrásokat a "nem iszlamista" terrorizmus fenyegetése elleni fellépésre - írják levelükben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×