eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szlovákiában enyhébb büntetés jár majd a könnyű drogokért

A szlovák kormány fontolgatja az úgynevezett könnyű drogok birtoklásáért járó büntetések enyhítését, mert a hatályos jogszabályok sok fiatalt juttatnak börtönbe feleslegesen.

Robert Fico kormányfő tavasszal már több alkalommal jelezte: enyhítene a marihuána-használattal kapcsolatos büntetések mértékén. A pozsonyi sajtó egy része emögött a fiatal választók megszólításának lehetőségét látja, mások pedig a szlovákiai börtönök túltelítettségét sejtetik a háttérben.

Pavol Kubík, az igazságügyi tárca szóvivője megerősítette, hogy a minisztérium a büntetőtörvénykönyv tervezett módosításainak kidolgozása során a könnyű drogok birtoklásáért kiszabható büntetések megfelelő mértékével is foglalkozik.

Mint mondta: a tervezett változtatásokat az indokolja, hogy a hatályos vonatkozó jogszabályok sok fiatalt juttatnak börtönbe feleslegesen. A szóvivő azonban leszögezte: csupán a büntetések enyhítését fontolgatják, szó sincs azok teljes eltörléséről. A büntetések enyhítése a tárca szerint csak a fogyasztókat érintené, és a változás számukra sem jelentene teljes büntetlenséget. "Esetükben a szabadságvesztést felváltó alternatív büntetések kerülhetnek szóba" - mutatott rá Kubík.

A hatályos szlovák büntetőtörvény a lefoglalt kábítószer-mennyiség alapján határozza meg a kiróható büntetést. Ennek alapján 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a személy, akinél "legfeljebb három adagot" találnak, 5 évig terjedő szabadságvesztéssel pedig az, akinél több mint három, de kevesebb, mint tíz adagot foglalnak le.

Egy 2011-es európai felmérés eredménye szerint Szlovákiában a megkérdezett fiatalok 28 százaléka ismerte be, hogy élete során legalább egyszer kipróbált már valamilyen drogot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×