Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A takarékossági csomag elfogadásával véget ért a cseh kormányválság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Takarékossági intézkedéscsomagot hagyott jóvá szerdán a cseh kormány, és ezzel elhárult az idő előtti választások veszélye.

Az intézkedéscsomagról hosszas vita után, kedden este egyezett meg a három koalíciós párt vezetése, és a kormány a megállapodást szerdán teljes egészében elfogadta.

Ennek alapján a következő két évben egyebek között emelkedik az áfa, lassabban fognak nőni a nyugdíjak, megadóztatják a magas kereseteket, és az egyetemeken bevezetik a beiratkozási díjat. Az intézkedések fő célja, hogy a következő két évben három százalék alá szorítsák a GDP arányos költségvetési hiányt.

Petr Necas kormányfő közölte, hogy a pénzügyi intézkedések részleteit a jövő héten véglegesíti a koalíció.

A kormány döntésével gyakorlatilag is véget ért a kormányválság, amelyet a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek robbantott ki a követeléseivel, illetve azzal a fenyegetéssel, hogy a miniszterei lemondanak, ha nem vizsgálják felül a kormányprogramot. A Közügyek megfigyelők szerint a megállapodás elfogadásával jelezte, hogy továbbra is része akar lenni a kormányzatnak.

A legkisebb kormánypárt többek közölt követelte három minisztérium megszüntetését is.

A pénzügyi intézkedések részleteit az érintett tárcáknak a hét végéig kell kidolgozniuk, majd a jövő szerdára tervezett koalíciós tanács véglegesíti azokat.

A kiszivárogtatott információk szerint a takarékossági csomagot a kormány egyhangúlag fogadta el, és ezzel teljesítette Necas miniszterelnök múlt héten rögzített feltételét, amely szerint a "költségvetési felelősség kormánya" csak akkor marad továbbra is hivatalban, ha a három koalíciós párt egyértelműen kiáll a takarékossági csomag mellett. Ellenkező esetben a kormányfő vezette Polgári Demokratikus Párt (ODS) idő előtti parlamenti választást kezdeményezett volna.

A tervezett megszorítások nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába.