eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Somogyi Péter Londonban átvette a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét

Londonban hétfőn Csák János nagykövettől vette át a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét Somogyi Péter oxfordi agykutató professzor, aki egyaránt tagja a brit és a magyar tudományos akadémiának. Az alkalom kapcsán a londoni Magyar Kulturális Központ szimpóziumot rendezett, amelyen nemcsak Somogyi professzor munkásságáról volt szó, hanem általában a brit-magyar agykutatási kapcsolatokról. A szimpóziumon nyolc rövid előadás hangzott el akadémikusok, oxfordi professzorok, eminens agykutatók részéről.

Somogyi Péter neurobiológus professzor, az oxfordi Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézet igazgatója, korunk egyik legelismertebb tudósa, tavaly egyike volt a Dániában alapított, egymillió euróval járó Agy-díj jutalmazottjainak. A díjat megosztva kapta három egymással szoros kutatói kapcsolatban álló agy-specialista: az angliai Somogyi Péter, az amerikai Buzsáki György és a magyarországi Freund Tamás professzor. Elsősorban az agykéregnek, különösen a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú hippokampusz ideghálózatának a működését tanulmányozzák.

Agykutatásban világszerte elismert a magyar iskola, amelynek kiemelkedő alakjáról, Szentágothai Jánosról, születése századik évfordulója alkalmából, idén emlékezik meg az UNESCO is.

A londoni szimpóziumon David Smith professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja elmondta, hogy nem minden egyetemen van, de Oxfordban és Budapesten egyaránt létesült farmakológiai intézet, tehát együttműködésük kialakulhatott. Mivel a magyar kormányban az oktatásért, egészségügyért és kultúráért felelős miniszter jelenleg Réthelyi Miklós, aki anatómia professzorként volt ismert, a kapcsolatok erősödése várható. A tehetségekért persze versengenek a kutató intézetek. Így került Angliába Somogyi Péter is. Előbb kutatóösztöndíjjal dolgozott itt, majd eredményei intézetigazgatói kinevezésre predesztinálták.

Anthony Galione professzor arról szólott, hogy intézetük farmakológiai kutatások céljából alakult, de most ebben működik a legtöbb agy-specialista, ugyanis igen fontos többet megtudnunk a gyógyszerek és vegyszerek hatásáról a szervezetben.

Freund Tamás akadémikus húszéves egyetemista volt, amikor Szentágothai professzor felhívta a figyelmét az akkor harminc éves Somogyi Péterre. Kijutott hozzá Oxfordba, ahol nem csak elektromikroszkópos kutatásokra nyílt alkalma, de tapasztalhatta, hogy az angolok egyáltalán nem zárkózottak. A Nobel-díjas Francis Crick is szívesen megállt a folyosón, hogy érdeklődéssel meghallgassa a fiatal magyar kollega teóriáit.

A szimpóziumon Nusser Zoltán akadémikus és Angus Silver londoni professzor az agyműködéssel kapcsolatos közös kutatásairól beszélt. Alan Cowey oxfordi emeritus pszichológia professzor tréfásan megemlítette, hogy az első magyar vonatkozású emléke Tarzan volt azaz a magyar származású Johnny Weismüller úszóbajnok, aki a filmben Tarzant alakította. De azután hasznosíthatta munkájában a Nobel-díjas angliai Gábor Dénes elméleteit épp úgy, mint a svédországi Gulyás Balázs professzor eredményeit.

Együttműködhetett Sir Radda György 1956-os menekült tudóssal is, aki Oxfordban a világ első mágneses rezonancia készülékét állította fel, szövettani vizsgálatok végzésére. John O'Keefe akadémikus irányítja a londoni egyetemen az ösztöndíjakat biztosító Sainsbury-Wellcome központot s mivel neurológus professzor, - mint említette - jut ezekből a fiatal agykutatóknak, magyaroknak is. Colin Blakemore akadémikus a Dániában alapított Agy-díj kuratóriumi tagja, elmondta, hogy aktív tudósok jutalmazását helyezik előtérbe. S előfordulhat, hogy a jövőben ismét lesznek magyarok a díjazottak között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×