eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vége az olcsó kínai termékek korának?

Eredménnyel járt a jogvédő szervezet: 25 százalékkal emeli a dolgozók bérét az Apple és más nagy cégek fontos beszállítója, a Foxconn.

Akár heti hat-hét napot és napi 14 órát is dolgoztak a tajvani tulajdonú Foxconn-üzemek dolgozói Dél-Kínában, havi maximum 64 ezer forintos fizetésükért. A gyakori öngyilkosságok, majd a dolgozók közelmúltbeli fenyegetőzései miatt a vállalat kénytelen volt beengedni gyáraiba a munkakörülményeket vizsgáló amerikai szervezetet, az FLA munkatársait. Mindez a legnagyobb megrendelő, az Apple áldásával történt, amelynek új vezetője, Tim Cook azt mondta: minden munkásnak joga van a tisztességek körülményekhez.

A több mint egymillió embert alkalmazó Foxconn üzemeit szinte katonás fegyelem jellemzi. Az iPhone-ok, iPad-ek mellett itt szerelik össze az Xboxokat, valamint Dell és HP-számítógépeket is. A 2010-es öngyilkosságok után a cég tagadta, hogy túlságosan gyors lenne a munkatempó, és elviselhetetlen mértékben túlóráztatja dolgozóit. Kénytelen volt azonban több mint a duplájára emelni a fizetésüket. Most ismét fizetésemeléseket jelentettek be, és beleegyeztek a munkaidő lerövidítésébe is.

Ipari elemzők szerint azonban nemcsak a gyártóknak, hanem a fogyasztóknak is változniuk kell. "Amikor az emberek a sokkoló kínai munkakörülményekről olvasnak, felháborodnak egy pillanatra. De aztán felmennek az internetre, és szemrebbenés nélkül megveszik a legalacsonyabb áron a kívánt terméket" - jegyezte meg David Autor, a tekintélyes Massachusettsi Technológiai Intézet közgazdásza.

Elemzők megjegyzik azt is, hogy a kínai gyárak számára drágul a munkaerő: a gyárak eddig egy olyan modellt alkalmaztak, amelynek lényege az volt, hogy emberi munkával, sok terméket és gyorsan állítsanak elő. Az ország más részeiből Dél-Kínába vándorló munkások azonban egyre kevésbé hajlandók elfogadni az alacsony béreket, azt, hogy barakk-szerű munkásszállásokon kell élniük, és egész nap dolgozzanak. A kínai társadalom öregedése miatt ráadásul csökken a fiatal munkavállalók száma.

Kérdés, hogy drágulnak-e majd az elektronikai termékek, és a nyugati fogyasztóknak valóban meg kell-e majd fizetniük a kínai dolgozók jobb munkakörülményeit? A cégek egyelőre úgy próbálnak ez ellen fellépni, hogy automata gépsorokat állítanak üzembe, és a gyárakat a dél-kínai partvidékről az ország belsejébe telepítik át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×