Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaország egyenes úton halad a recesszió felé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franciaország egyenes úton halad a recesszió felé - derül ki a statisztikai hivatal, az Insee által közölt legfrissebb adatokból. Elemzők szerint immár elkerülhetetlen, hogy Párizs elveszítse AAA adósbesorolását.

Az Insee számításai szerint Franciaország bruttó hazai terméke az idei negyedik negyedévben 0,2 százalékkal, 2012. első negyedévében pedig 0,1 százalékkal fog csökkenni. A statisztikai hivatal úgy véli, hogy a helyzet azt követően sem alakul majd valami fényesen, a második negyedévre vékonyka, mindössze 0,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak.

Az Insee két hónapja még nulla növekedést tartott valószínűnek, ám az intézmény konjunktúrakutatási részlegének vezetője a mostani jelentés ismertetésekor azt mondta, hogy az államadósság válsága időközben a reálgazdaságot is elérte. Ennek egyenes következménye az lesz, hogy tarthatatlanná válik 2012-ben az egy százalékos gazdasági növekedés, amivel a francia kormány eddig számolt. A közgazdászok csaknem egybehangzó véleménye az, hogy a valós növekedés legjobb esetben is mindössze 0,5 százalékos lehet.

Elemzők szerint a fenti kilátások egy fokkal valószínűbbé teszik, hogy Franciaország hamarosan elveszíti a lehető legjobb, AAA szintű szuverén adósbesorolását, ami nagymértékben megnehezítené a tervbe vett költségvetési lefaragásokat is. Az országot néhány hete negatív megfigyelés alá helyező Standard & Poor's már korábban jelezte, hogy véleményük szerint a francia kormány túlságosan optimistán ítéli meg a jövő évi gazdasági növekedést, és ezt most az Insee adatai is visszaigazolták.

Az adósbesorlás lerontásába a francia politikai vezetés is beletörődni látszik, és immár annak lehetséges hatásait igyekeznek minimalizálni. Nicolas Sarkozy elnök például, aki korábban csaknem az egyik legfőbb nemzeti célkitűzésnek tartotta az AAA megőrzését, néhány napja már azt mondta, a legkedvezőbb besorolás elvesztése egy nehézséggel többet, de nem legyőzhetetlen akadályt jelentene Franciaország számára.