Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lesz végre belga kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ami nem sikerült a veszekedő politikusoknak, azt elérte a piac: több mint egy év huzavona után megalakul az új belga kormány, és egy kampányt indító rádiós műsorvezető leborotválta 327 napos szakállát. Előfordulhat, hogy Belgium azonban így sem ússza meg, hogy más eurózóna tagállamokkal együtt rosszabb adós-besorolást kapjon.

Az egymással veszekedő flamand és vallon politikusok csatározása és a helyi érdekellentétek miatt Belgiumnak 540 napon át nem volt kormánya. A belgák mindezt lázadozás nélkül tűrték, hiszen országuk a szürrealista művész, René Magritte hazája. Néhányan a tiltakozás sajátos formáját választották: nem borotválkoztak. Körülbelül 800 férfi tiltakozott így a politikai abszurd ellen, de sokan feladták menet közben.

Koen Fillet, a brüsszeli Rádió 1 műsorvezetője azonban kitartott, és csak hétfőn, hatalmas médiaérdeklődés közepette vált meg az arca ékévé vált dús szőrzettől, amelyet Karl Marx is megirigyelhetett volna. A flamand közszolgálati csatorna irodájában Fillett bevallotta: maga is sokszor megingott, de ha feladja, akkor az egész ország rajta nevetett volna.

Azt is elmondta, hogy egy pillanatig sem fog hiányozni neki a szakáll, és a felesége már várva-várta a pillanatot. A szőrzet nem a kukában landolt: egy jótékonysági kampányban valaki máris 300 eurót kínált érte valaki.

A nyelvileg és kulturálisan megosztott Belgium politikai pártjai pénteken állapodtak meg a kormányalakításról: az európai trenddel szembemenve egy szocialista, ráadásul hosszú idő óta először franciaajkú politikus veszi magára a kormányzás nehéz feladatát. A csokornyakkendős, olasz bevándorlók gyerekeként született Elio Di Rupo Európa egyik nyíltan meleg kormányfője lesz.

Di Rupót a közös állami kasszába többet beadó flamandok élesen bírálták, amiért csak rosszul beszéli a nyelvüket. Az új kormány kénytelen lesz még több autonómiát adni a gazdag Flandriának, amelynek lakosait irritálja, hogy az ő adójukból segélyezik az elmaradottabb francia-ajkú Vallóniát.

Di Rupónak - baloldali érzelmei ellenére - nem lesz sok lehetősége az osztogatásra, és konzervatív gazdaságpolitikát kell majd megvalósítania. A belga államadósság a GDP 96 százalékán áll, az eurózónában csak Görögország, Írország és Olaszország előzi meg. A Standard and Poor's hitelminősítő hétfőn közölte, hogy a 17-ből 15 eurózóna tagállam leminősítését fontolgatja, és ezek közt van Belgium is.