eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kitiltják a legszennyezőbb járműveket nyolc városból

Nyolc francia település kitiltja jövő évtől központjából azokat a járműveket, amelyek a legtöbb káros anyagot bocsátják ki. A legalább három évig tartó kísérletben a legnagyobb francia városok, Párizs, Lyon, Grenoble és Bordeaux is részt vesznek. Részben kényszerűségből, az Európai Unió ugyanis korábban már eljárást indított ellenük, mert levegőjük túlságosan szennyezett.

Az intézkedés elsősorban közegészségügyi célokat szolgál - hangsúlyozta a kísérletet bejelentő francia környezetvédelmi miniszter. A levegőben található finom szemcsék több mint fele ugyanis a járművekből származik.

Nathalie Kosciusko-Morizet hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Franciaországban évente 42 ezer idő előtti haláleset hozható összefüggésbe a rossz minőségű levegővel.

A járműveket négy szennyezési osztályba sorolják, és a legszennyezőbbek nem hajthatnak majd be a helyi hatóságok által kijelölt területekre. A most ismertetett tervek szerint a tiltás elsősorban az 1997 szeptember 30-a előtt gyártott személy és haszonjárművekre vonatkozik majd, de a 2004 előtt készült robogók, illetve a tíz évesnél idősebb tehergépkocsik és buszok is feketelistára kerülnek.

Az intézkedés a számítások szerint mintegy 10 millió járgányt, a kétkerekűek 40 százalékát, a gépkocsik negyedét, illetve a teherautók és a buszok felét érintheti. A kísérlet érdekessége, hogy a helyi hatóságok maguk határozhatják meg a kitiltandó járművek körét, és a nem engedelmeskedőket sújtó bírság mértékéről is maguk dönthetnek, ez utóbbi azonban nem haladhatja meg a 68 eurót, vagyis a 18 ezer forintot.

A környezetvédők jó ötletnek tartják a kezdeményezést, de úgy vélik, a kitiltáskor nem csak a finom szemcse, hanem a széndioxid kibocsátást is figyelembe kellene venni. Ellenkező esetben az a furcsa helyzet állhat elő, hogy a védendő területekre a nagy teljesítményű személygépkocsik és a terepjárók továbbra is behajthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×