INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A kínai dolgozók öntudatra ébredése miatt drágul a ruhanemű

Infostart / InfoRádió
Dél-Kína már korántsem olyan jó gyártóhely, mint korábban volt - a drasztikusan emelkedő fizetések ellenére munkaerőhiány alakult ki. Sok gyártó azt fontolgatja, hogy Kína belső területeire, vagy még olcsóbb országokba helyezi át üzemeit. A kínai dolgozók öntudatra ébredése felelős például a ruhaneműk átlagban tíz százalékos drágulásáért is.

A modern fogyasztó által használt legtöbb cikk a sportcipőktől kezdve a mobiltelefon képernyőjéig Kína déli, tengerparti tartományaiban készül, ahol gyakran 12 órás monoton műszakokban megy a munka a gyárakban.

Ez azonban nem sokáig marad így, mert a növekvő nyersanyagárak és az erősödő jüan mellett a munkaerő-probléma is egyre több fejtörést okoz a gyártóknak. Az idei Holdújév után több millió kínai munkás nem tért vissza dél-kínai munkahelyére.

A dolgozói öngyilkosságok miatt tavaly a figyelem középpontjába került informatikai gyártó, a Foxconn fokozatosan negyedével csökkenti 400 ezer fős állományát. A munkahelyek egy részét az olcsóbb, központi tartományokba viszik át, a Hongkonggal határos Sencsenben pedig marad a kutatás-fejlesztés.

A CreditSuisse befektetési bank Kína-szakértői szerint történelmi fordulóponthoz érkezett az ország, amely eddig olcsó termékeivel alacsonyan tartotta a globális inflációt. Az Egyesült Államokban és máshol egy évtized után ismét drágulni kezdett a ruha - akár 10 százalékkal - a dráguló kínai munkaerő miatt.

Elemzők szerint az exportra termelő 150 millió kínai migráns dolgozó fizetése a következő öt év alatt évente 20-30 százalékkal emelkedik majd. Az is megjegyzik, hogy ennek egyik oka a 40 éve tartó "egy gyermek politika". Kínában kezd kevesebb lenni a dolgozó, mint a munkahely.

A szegénység megszüntetését célzó központi politika eredményeképpen a belső tartományokban is több a munkalehetőség, és egyre kevesebb az olyan migráns, aki a dél-keleti tengerparti tartományok üzemeibe vándorolna. A Holdújév után például a kantoni gyárakból annak ellenére távolmaradt a migráns dolgozók jelentős része, hogy 20 százalékkal emelték a minimálbért.

Kuangcsuban az egyik amerikai tulajdonú, gyógyászati segédeszközöket gyártó cégnél a minimálbérnél 20 százalékkal magasabb a fizetés, de még így is hiányzik 100 dolgozó. Emiatt kétszer annyi időbe telik a megrendelések teljesítése, mint szeretnék - mondta el a tulajdonos az AP-nek.

A megoldás az lehet, ha a gyártás közel felét áthelyezik Kambodzsába, Laoszba, vagy akár a katonai diktatúra által irányított Mianmarba - tette hozzá. A legtöbb kínai dolgozó megtarthatja állását, de feljebb lép a láncban, és egyre inkább a több tudást igénylő feladatok hárulnak majd rájuk - teszik hozzá elemzők.

A hegesztőket alkalmazó CBL-csoport, amely például a New York-i metró kocsikhoz gyárt alkatrészeket, azt mondja: Kínában lassan olcsóbb lesz ipari robotokkal hegesztetni, mint emberekkel.


A címlapról ajánljuk