INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Fukusima miatt kényszerül áramimportra Németország

Infostart / InfoRádió
A fukusimai atomkatasztrófa nyomán Németországban is elmérgesedett az atomenergia felhasználása körüli vita. A kancellár ugyan három hónapra leállíttatta a hat legrégebbi reaktort, de az energiaellátás biztosítása változatlanul megoldásra vár. A szolgáltatás zavartalanságának szavatolására máris külföldről hoznak be áramot.

Angela Merkel kancellár a fukusimai szerencsétlenséget követően bejelentette, hogy a 17 közül három hónapra lekapcsolják az ország energetikai hálózatáról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hat reaktort, és ezzel egy időben átértékelik azt a tavaly ősszel hozott döntést, amely meghosszabbította az atomerőművek üzemben tartását.

A lakosság egyre hevesebben sürgeti az atomenergia felhasználásának beszüntetését, és ez a kérdés kulcsszerepet játszott a két legutóbbi tartományi választás kimenetelében. A kancellár időközben megvitatta az energiaellátás ügyét egy szakértőkből alakult testülettel is, és utalt arra, hogy kormánya még a nyár előtt kidolgozza végső álláspontját.

Az idő sürget, mert Németország máris villanyáram-behozatalra szorul, a hat reaktor leállítása óta Francia- és Csehországból importál áramot. A megújulóenergia-szektorból eközben olyan hírek érkeznek, amelyek szerint annak fejlesztésével viszonylag rövid idő alatt fedezni lehetne az ország energiaszükségletének több mint hatvan százalékát.

Közvetve erre utal az atomerőművek építésére szakosodott Siemens konszern elnökének egy kijelentése is: Peter Löscher úgy vélte, hogy a vállalatnak fokozottabb figyelmet kellene fordítania az újrahasznosítható energiaforrások kiaknázására.

Löscher alighanem azért nem foglalt állást az atomenergiával szemben, mert a Siemens éppen két éve több milliárd euró értékben írt alá szerződést a moszkvai Rosatom nevű konszernnel oroszországi nukleáris reaktorok megépítéséről.


A címlapról ajánljuk