eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fukusima miatt kényszerül áramimportra Németország

A fukusimai atomkatasztrófa nyomán Németországban is elmérgesedett az atomenergia felhasználása körüli vita. A kancellár ugyan három hónapra leállíttatta a hat legrégebbi reaktort, de az energiaellátás biztosítása változatlanul megoldásra vár. A szolgáltatás zavartalanságának szavatolására máris külföldről hoznak be áramot.

Angela Merkel kancellár a fukusimai szerencsétlenséget követően bejelentette, hogy a 17 közül három hónapra lekapcsolják az ország energetikai hálózatáról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hat reaktort, és ezzel egy időben átértékelik azt a tavaly ősszel hozott döntést, amely meghosszabbította az atomerőművek üzemben tartását.

A lakosság egyre hevesebben sürgeti az atomenergia felhasználásának beszüntetését, és ez a kérdés kulcsszerepet játszott a két legutóbbi tartományi választás kimenetelében. A kancellár időközben megvitatta az energiaellátás ügyét egy szakértőkből alakult testülettel is, és utalt arra, hogy kormánya még a nyár előtt kidolgozza végső álláspontját.

Az idő sürget, mert Németország máris villanyáram-behozatalra szorul, a hat reaktor leállítása óta Francia- és Csehországból importál áramot. A megújulóenergia-szektorból eközben olyan hírek érkeznek, amelyek szerint annak fejlesztésével viszonylag rövid idő alatt fedezni lehetne az ország energiaszükségletének több mint hatvan százalékát.

Közvetve erre utal az atomerőművek építésére szakosodott Siemens konszern elnökének egy kijelentése is: Peter Löscher úgy vélte, hogy a vállalatnak fokozottabb figyelmet kellene fordítania az újrahasznosítható energiaforrások kiaknázására.

Löscher alighanem azért nem foglalt állást az atomenergiával szemben, mert a Siemens éppen két éve több milliárd euró értékben írt alá szerződést a moszkvai Rosatom nevű konszernnel oroszországi nukleáris reaktorok megépítéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×