eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Vannak pillanatok, amikor a zsidóknak azt kell mondaniuk, hogy elég!"

Felháborodást váltott ki a franciaországi zsidó közösség körében egy, a Canal+ tévécsatorna által műsorra tűzött többrészes dokumentumfilm. Zsidó szervezetek felhívására a hét elején több százan tüntettek "Az eskü" ("Le serment") című, Izrael újkori történelméről szóló, a fikciót és a valóságot keverő dokumentumfilm vetítése ellen a tévé székháza előtt, úgy vélik ugyanis, hogy az a zsidó államról "gyűlöletes" képet mutat.

A Franciaországi Zsidó Cégvezetők Szövetsége külön felhívásban buzdította demonstrációra az embereket, különösen súlyosnak tartva, hogy a filmet megfogalmazásuk szerint a "baloldali - iszlámista és palesztinpárti" szervezetek által meghirdetett "izraeli apartheid" héten kezdték meg vetíteni.

"Vannak pillanatok, amikor a franciaországi zsidóknak és barátaiknak azt kell mondaniuk, hogy elég!" - fogalmaznak a szervezet vezetői, hangsúlyozva: elfogadhatatlan, hogy egy közismert és elismert tévécsatorna rasszista és antiszemita álláspontot képviseljen.

A brit Peter Kosminsky rendező által készített négyrészes alkotás egyik legnagyobb hibája az, hogy csaknem kizárólag vérszomjas, szélsőjobboldali vagy nagyon gazdag izraeli zsidókat mutat, miközben a palesztinokat ártatlan áldozatokként ábrázolja - mondta a film kapcsán a La Croix című katolikus napilapnak Samy Cohen, a Nemzetközi Kutatások Központjának egyik Izrael-szakértője.

A film által gerjesztett aggodalmakat mutatja, hogy az ügyben a franciaországi zsidó intézmények csúcsszervezete, a CRIF elnöke levelet írt a Canal+ igazgatójának, amelyben egyebek között azt kifogásolja, hogy az alkotás úgy mutatja be a palesztin-izraeli konfliktust, mintha az kizárólag a zsidók erőszakossága és kegyetlensége miatt robbant volna ki.

Richard Pasquier szerint a film súlyos következményekkel járhat a zsidó közösségre nézve, ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy nem cenzúrát követelnek, hanem csupán azt, hogy a dokumentumfilm elején tudassák a nézőkkel: egy elkötelezett fikcióról és nem pedig a konkrét történelmet bemutató alkotásról van szó.

A Canal+ vezetése egyelőre nem válaszolt a kifogásokra, a televízió játékfilm osztályának igazgatója pedig mindössze annyit mondott, hogy az alkotás kapcsán élénk vitára számítottak, és úgy tűnik, ez be is következik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×