eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vita a nukleáris fűtőelemek biztonságos tárolásáról

A japán nukleáris válság az Egyesült Államokban ismét ráirányította a figyelmet az elhasznált fűtőelemek kérdésére. Az AP szerint hatalmas mennyiség halmozódott fel, amelyet jobbára még mindig az atomerőművekben tárolnak, holott tartósabb megoldásra lenne szükség.

Az AP által beszerzett adatok szerint az Egyesült Államokban közel 72 ezer tonna radioaktív használt fűtőelem halmozódott fel. Nincs azonban a több tízezer éven át veszélyes anyag hosszú távú tárolására alkalmas hely.

Korábban a nevadai Yucca hegybe akartak alagutakat fúrni a sugárzó anyag tartós elhelyezésére, de feladták a terveket. Még ha meg is épülne a tároló, Amerikának már több használt nukleáris fűtőeleme van, mint ami oda beférne - jegyzi meg a hírügynökség.

A kiégett fűtőrudak háromnegyedét - hasonlóan a japán Fukusima Daicsi erőműhöz - vízzel teli medencékben őrzik a reaktorok mellett. A maradékot - mely már legalább egy évig vízben állt - száraz tárolókban tartják. Ezek olyan, általában acél tartályok, amelyekben a fűtőelemeket inert gázban helyezik el, és a tartályt lezárják.

Az amerikai nukleáris ágazat már jó ideje lobbizik a hosszú távú tárolókért, miközben évente újabb 2200 tonna használt fűtőelemet állít elő. Egyes szakértők szerint a reaktoroknál található egyes medencékben négyszer annyi használt fűtőrúd található, mint amennyire a tárolót tervezték.

A medencék kapacitása mindenki számára hozzáférhető információ, de az, hogy az egyes helyeken pontosan mennyi anyag található, nemzetbiztonsági okok miatt titok.

A használt fűtőelemek 95 százalékban uránból állnak, egy százalékuk nagyon hosszú lebomlási idejű anyagokból, például az atomfegyvereknél használt plutónium-239-es izotópból. Egyes elemek felezési ideje több ezer év, más melléktermékek néhány száz év alatt bomlanak le. A plutónium és urán "nehezebb", és így kevésbé valószínű, hogy egy baleset esetén bekerülhet az emberi szervezetbe, de a Cézium-137 a levegőbe kerülve terjedhet, mint ahogy történt Csernobilban is.

Az amerikai gyakorlat az, hogy a használt fűtőrudakat legalább öt évig tartják víz alatt, medencében és ezt követően szállítják száraz tárolóba. Egyes helyeken azonban jóval több időt töltöttek nedves tárolókban, és biztonsági illetékesek figyelmeztetnek: minél sűrűbben vannak egymás mellé pakolva, annál gyorsabban tudnak túlmelegedni egy baleset, vagy terror akció esetén.

Gregory Jaczko, az illetékes szövetségi felügyelő hatóság elnöke, aki a japán válság kapcsán is megszólalt, azt mondta, hogy felül fogják vizsgálni a használt fűtőelemek tárolását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×