eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sejtelme sincs a briteknek, meddig tarthat a líbiai akció

A brit védelmi miniszter beismerte, hogy sejtelme sincs, meddig húzódhat el a líbiai katonai beavatkozás, mennyi idő alatt lehet felőrölni Moammer Kadhafi ellenállását. Annyi bizonyos, hogy az akció igen sokba kerül.

Nick Harvey védelmi miniszterhez hasonlóan, kedd esti beszédében William Hague brit külügyminiszter sem bocsátkozott jóslásba azt illetően, hogy mikor állhat le a líbiai beavatkozás. Mint megjegyezte: "Még korai erről dönteni, folytatjuk, amíg szükséges. Meglátjuk, hogyan reagál a líbiai nép és a Kadhafi-rezsim. Valódi tűzszünetre várunk."

A védelmi miniszter úgy véli, hogy szükség lennne szárazföldi erők bevetésére is. A vonatkozó ENSZ-határozat kizárja a megszállást, de azt nem, hogy szövetséges egégek segítséget nyújtsanak a polgári lakosság megvédéséhez.

A Daily Mail napilap katonai szakértője szerint a líbiai bevetés első három napja több mint 17 millió fontba került. Mivel a brit gazdasági szükségintézkedések értelmében a katonai kiadásokat ez évben 4 milliárd 700 millió fonttal kurtították meg, a líbiai beavatkozás kiadásait a központi költségvetés állja.

Egyes stratégiai szakértők úgy látják, hogy Líbia kettészakadhat a Kadhafi ezredes által birtokolt nyugati, illetva lázadók kezén lévő keleti részre, mely esetben hosszan tartó küzdelem alakulhat ki.

A The Times féloldalas rajzot közöl, amelyen egy Tornádó típusú bombázó repülőgép látható, rakétákkal felszerelve. A rakétákra a rajzoló ilyen feliratokat illesztett: "ez itt egy tucatnyi ápolónő fizetése, ez egy kórház költségkerete, ez meg a gyerektartásé."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×