eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vádalt emeltek a volt alelnök ellen

Vádat emelt Dick Cheney volt amerikai alelnök és a hozzá kötődő Halliburton olajipari cég vezetője ellen a nigériai korrupcióellenes ügynökség. A rendőrök a héten házkutatást tartottak a Halliburton nigériai irodájában, és több embert őrizetbe vettek.

A vezető neokonzervatívként ismert Dick Cheney volt amerikai alelnök és a Halliburton már régóta az iraki háborút ellenző aktivisták célpontja volt, így most elégtétellel hallgatták a hírt, hogy Nigériában vádat emeltek Cheney és a vállalat ellen. A 16 oldalas iratot az olajban gazdag afrikai ország korrupció ellenes ügynöksége nyújtotta be a bíróságra, és abban az 1990-es évek ügyeit taglalják. Akkoriban Dick Cheney, George Bush későbbi alelnöke vezette a Halliburtont, amely ellen cégként is vádat emeltek. Cheney 2000-ben, George Bush elnökválasztási kampánya idején adta fel cégvezetői posztját.

Tavaly a Halliburton egyik leányvállalata, a houstoni székhelyű KBR elismerte, hogy 1994 és 2004 között 180 millió dollár kenőpénzt fizetet nigériai hivatalnokoknak, hogy hat milliárd dollár értékű üzletekkel szállhasson be a nigériai cseppfolyósított gáz projektekbe.

A KBR és a Halliburton közel 600 millió dolláros egyezséget kötött a per után. Az ügyben Nigéria, Franciaország és Svájc is nyomozott. A Halliburton 2007-ben eladta a KBR-t és azt állítja, nem volt köze ahhoz az üzlethez, amellyel kapcsolatban nyomozást indítottak a korrupciót vizsgáló hatóságok, ezért, úgymond, "nincs jogalapjuk vádat emelni a Halliburton ellen".

Nigériában Cheney és két volt kollégája, William Utt, a KBR vezérigazgatója, és Albert Stanley, a volt vezérigazgató, ellen emeltek vádat. Nigériai ügyészek szerint az üzletemberek 132 millió dollár kenőpénzt akartak átadni állami hivatalnokoknak. A KBR azzal védekezett, hogy a jelenlegi vezérigazgató csak az állítólagos bűncselekmény elkövetése után lépett be a cégbe, így a vádak alaptalanok.

A szövevényes korrupciós ügy hátterében a nigériai belpolitika érdekei is meghúzódhatnak. A Halliburton mellett megvádoltak egy francia, egy olasz és egy japán céget, valamint a KBR-t magában foglaló konzorciumot.

Nigériában áprilisban tartanak elnökválasztásokat, Goodluck Jonathan elnököt helyettesek, Atiku Abubakar akarja felváltani, akit összefüggésbe hoztak a vesztegetési üggyel. A politikus szerint be akarják sározni.

Piaci elemzők szerint bármi történjen is, a Halliburton olyan nagy cég, hogy a korrupciós vádak nem befolyásolják papírjai értékét, és "legfeljebb majd kifizeti a büntetést". Dick Cheney bírálói szerint a Halliburtont ő juttatta szerződésekhez Irakban, úgy, hogy nem kellett versenytárgyalásokat tartani, vagy pályázni. Hasonló, a hadsereg által szabályozott rendkívüli üzleti szerződést kapott 2006-ban - azaz, amikor még a Halliburtonhöz tartozott - a KBR börtönök és fogolytelepek építésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×