eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kormány célja, hogy "jó franciákat gyártson"

Megkezdődött a bevándorlási törvény vitája a francia parlamentben. A jogszabály egyebek mellett megkönnyíti az illegálisan Franciaországban tartózkodó külföldiek kitoloncolását, emellett tartalmazza Nicolas Sarkozy államfő korábbi fenyegetését, amely szerint a jövőben megfoszthatják állampolgárságától azt a tíz évnél nem régebben honosított bűnözőt, aki közhivatalt betöltő személyt - például rendőrt, bírót vagy tűzoltót - gyilkol vagy megkísérel meggyilkolni.

A jogszabálytervezetet ismertető bevándorlásügyi miniszter azt mondta, tárcája feladata az, hogy "jó franciákat gyártson". Vagyis a bevándorlóktól a jövőben elvárják az eddiginél lényegesen tökéletesebb beilleszkedést és lojalitást.

Újdonság ugyanakkor, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a leendő törvény nem fosztja meg állampolgárságától azokat a személyeket, akik poligámiában élnek. Erről maga Nicolas Sarkozy döntött, úgy vélve, hogy a jelenséget a meglévő törvényekkel kellőképpen lehet büntetni.

Ami az illegálisan francia területen tartózkodókat illeti, számukra a változás lényegesen szigorúbbnak ígérkezik: az e kategóriába tartozó bevándorlókat a jövőben akkor is ki fogják utasítani az országból, ha történetesen az Európai Unió valamelyik tagországának az állampolgárai.

Ehhez a hatóságoknak mindössze azt kell megállapítaniuk, hogy az érintettek többszöri ki- és beutazással "visszaéltek" a három hónapos tartózkodásra jogosító engedéllyel. Az új rendelkezések nyilván senkit sem neveznek néven, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy azok alapvetően a kelet-európai romák beáramlását hivatottak megakadályozni.

Mindezek mellett a kormány különleges, úgynevezett várakozási zónák létrehozását is tervezi, ahol azokat az illegális bevándorlókat helyeznék el átmenetileg, akik tízes vagy annál nagyobb csoportokban érkeznek az ország területére. Az érintettek itt várnák meg a hatóságok döntését arról, hogy maradhatnak-e, vagy el kell hagyniuk az országot.

Ugyancsak ezt a kategóriát érintő változás, hogy a jövőben nem jár számukra automatikusan az ingyenes orvosi ellátás. Ez a nagylelkű állami gondoskodás tavaly 546 millió euróba, mai árfolyamon több mint 151 milliárd forintjába került a francia költségvetésnek.

A legvehemensebb kormánypárti képviselők azt mondják: nem lehet ezt az alig ellenőrzött és rendkívül sok visszaélésre lehetőséget adó rendszert fenntartani, miközben a franciáktól a gazdasági válságra való tekintettel áldozatokat kérnek.

A törvény vitája meglehetősen szenvedélyesnek ígérkezik, az ellenzéki szocialisták ugyanis mereven ellenzik a kormány elképzeléseit és alkotmányellenesnek, idegengyűlölőnek nevezik azokat. Egy nemrég készült közvélemény-kutatásból egyébként az derül ki, hogy a franciák kétharmada úgy véli: a kormány bevándorlással és közbiztonsággal kapcsolatos politikája erősen emlékeztet a szélsőjobboldali Nemzeti Frontéra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×