eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Budapest kincsei Londonban

Közép-Európa egyik legjobb műgyűjteménye mutatkozik be a londoni Királyi Akadémián - ezekkel a szavakkal jellemezték a brit fővárosban nyíló, Budapest kincsei című kiállítást. A tárlaton a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum kollekciójából állítják ki a nyugati festészet és magyar mesterek néhány remekművét, mintegy felvezetve azt, hogy jövőre Magyarország veszi át az EU soros elnökségét.

A Picadilly Circus szomszédságában található londoni Royal Academy arról ismert, hogy különleges tematikus kiállításokkal kápráztatja el közönségét. Legújabb kiállításának címe minden bizonnyal ráirányítja a figyelmet Magyarországra. A "Budapest kincsei. Európai remekművek Leonardótól Shieléig" című tárlaton a sztárdarabok a nyugat-európai festők képei, rajzai és szobrai lesznek. Leonardo, Raffaelo, El Greco, Rubens, Manet, Monet, Picasso és Gauguin alkotásait láthatják majd az érdeklődők. Utóbbi azért is érdekes, mert a Tate Modernben is lesz Gauguin-kiállítás.

A brit művészetkedvelők különösen Raffaelo 1508-ban festett Madonna és gyermek Keresztelő Szent Jánossal című képét várták, amelyet sokak csak Eszterházy Madonna néven ismernek, lévén, hogy az Eszterházy-gyűjtemény egyik fontos darabja.

A magyar festészetet Munkácsy, Rippl-Rónai, Csontváry-Kosztka és Ferenczy képein keresztül ismerhetik meg a látogatók.

A tárlaton az 1512-es, Liptószentandrásról származó Szent András-oltár fogadja a nézőket, bemutatva a korai magyar fafaragó mesterek tudását, valamint azt is példázza, hogy az észak-európai festők, szobrászok és fafaragók hogyan hatottak és mit tanultak magyar kortársaiktól.

A látogatók teremről-teremre járva követhetik nyomon az európai művészet nagy korszakait, a tárlatot a 20. századi művészek, Monet, Chagall, Picasso és Schiele alkotásai zárják le.

A londoni Királyi Akadémián a kiállítás december 12-ig látogatható, a felnőttjegy ára 12 font, azaz mintegy négyezer forint lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×