eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jó-e a pártnak a radikálisok erősödése?

Az amerikai kongresszusi választások közeledtével a növekvő népszerűségű republikánusok azt elemezgetik: jó-e nekik a radikális szárny előretörése. Delaware államban a radikális, úgynevezett teadélutános mozgalom aktivistája lett az előválasztás után a párt egyik képviselőjelöltje, akit Sarah Palin volt alelnökjelölt is támogatott.

Christine O'Donell egy zsinórban nyolcszor újraválasztott régi vágású republikánus képviselőt győzött le a konzervatívok szenátusi előválasztásán. Ez pedig annak jele lehet, hogy az Amerikában egyre hangosabb Teadélután-mozgalom visszaszorítja a mérsékelt republikánusokat.

A szenátusi helyért induló O'Donell azonnal a bakijairól ismert, de továbbra is roppant népszerű Sarah Palin volt alelnökjelöltnek mondott köszönetet. A republikánus elit eddig úgy érezhette, könnyű dolga lesz novemberben: Barack Obama elnök és a demokraták nem tudtak látványos javulást elérni a gazdaságban, és az elnök népszerűsége jelentősen visszaesett.

Mindez azonban nem kis mértékben a teadélutánosoknak köszönhető, akik egyfajta népharagot megtestesítve kampányolnak saját elitjük és a demokraták ellen is. A mozgalomnak Obama egészségügyi biztosítói reformja adott lökést, amelynek nyomán megkongatták a vészharangot: "jön a szocializmus Amerikába, a farmereknek, a kisvállalkozóknak és a középosztálynak kell majd fizetnie a szegények ellátását is, amelynek nyomán romlani fog az egészségügyi szolgáltatás".

O'Donell ellenfele a delawari szenátusi helyért maga Joe Biden alelnök lesz, aki igyekezett kihasználni a rivális párton belüli forradalmat. "Kemény a republikánusok helyzete. Kitehetik a táblát, hogy mérsékeltek ne jelentkezzenek! Olyanná kezd válni a politikai hangnemük, amely hátráltatja az ügyek intézését" - mondta egy interjúban.

Bár előretörtek a párton belül a nevüket a brit gyarmati időkben a korona elleni lázadóktól kölcsönző radikálisok, a republikánusok továbbra is győzelemre számítanak novemberben. Előfordulhat, hogy megszerzik a Kongresszus alsóháza, de akár a Szenátus irányítását is.

Egyelőre azonban a konzervatívok még egymással is csatáznak. O'Donnell a jobboldali beállítottságú Fox tévében vitatkozott George Bush volt elnök közeli munkatársával, Karl Rove-val. "Nem számítottam a pártelitre az előválasztáson. Világos, hogy fel sem fogják, mi folyik az országban" - mondta. Rove, aki két alkalommal segítette győzelemre Busht, a jelölt tartozásait, adóügyeit és magánéletét felemlegetve azt mondta: nehezen tud majd csak győzni novemberben.

A teadélutánosok azonban jól érzik az amerikai társadalom egy részének hangulatát. Erősen Obama ellenesek - sokan még azt is megkérdőjelezik, joga van-e az elnöknek kormányozni -, és radikálisan csökkentenék az állam szerepvállalását. Mindez az okozhatja, hogy a következő kongresszusban még inkább jobbra tolódik a republikánusok politikája. Felmérések szerint az amerikaiak 58 százaléka rosszra értékeli a kongresszusi demokraták teljesítményét, és ami még inkább figyelemre méltó: 68 százalék gondolja ez a republikánusokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×