eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Távoznak a botrányhősök

Az iszlám bevándorlók bírálatáról elhíresült német bankár, Thilo Sarazin kérte az államfőt, mentse fel a Nemzeti Bank elnökségében betöltött tisztsége alól. Lépése politikai körökben óriási megkönnyebbülést váltott ki, csakúgy, mint a szülőföldjükről elüldözött németek szövetsége elnökének, Erika Steinbachnak hasonló döntése.

Thilo Sarrazin döntését a csaknem botrányba fulladt potsdami felolvasó estjén jelentette be. Mint fogalmazott, a könyvében kifejtett nézetei miatt az elmúlt hetekben egyre nagyobb lélektani nyomás nehezedett rá, ezért úgy döntött, maga kéri az államfőt, mentse fel a nemzeti bank szerepét betöltő szövetségi jegybank elnökségében betöltött tisztsége alól.

Sarrazin közel félezer oldalas könyvében egyebek között kétségbe vonta az iszlám bevándorlók szellemi képességeit, és azt írta, hogy többségük elutasítja a német államot, nem gondoskodik gyermekei iskoláztatásáról, szociális segélyből él és korlátlanul szaporodik.

Álláspontja óriási megütközést keltett, az államfő, a kancellár nyilatkozatban ostorozta, pártja, a Szociáldemokrata Párt pedig fontolóra vette kizárását. Némi meglepetést keltett egy közvélemény-kutatási eredmény, amely szerint a lakosság mintegy fele osztja Sarrazin véleményét, és csupán 16 százalék helyesli az iszlám kultúra jelenlétét Németországban.

A bankár felolvasó körútját zajos tüntetések zavarták, így most általános megkönnyebbülést jelent, hogy maga határozta el visszavonulását.

A szülőföldjükről elüldözött németek szövetségének elnöke, Erika Steinbach is számos kijelentésével borzolta a kedélyeket. Legutóbb tett nyilatkozatában arról beszélt, hogy Lengyelország 1939 tavaszán általános mozgósítást rendelt el, amit sokan úgy értelmeztek, hogy Steinbach ezáltal tompítani akarta a második világháború kirobbantásáért a németekre nehezedő felelősséget.

A berlini lengyel nagykövet náci propagandának nevezte a kijelentést, amellyel Steinbach Varsóra próbálta áthárítani a felelősséget a történtekért. Utalt arra is, hogy a szülőföldjükről elüldözött németek szövetsége már korábban is mérgezte a két ország közti megbékélés légkörét. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a német-lengyel kapcsolat már annyira elmélyült, hogy az ilyen kijelentések nem okozhatnak zavart.

Erika Steinbach válaszként bejelentette, hogy kiválik a kormánykoalícióban részt vevő Kereszténydemokrata Párt elnökségéből, amelyben, szerinte, már régóta nincs helye az általa képviselt álláspontnak, de megismételte, hogy történelmi tényt említett, amikor a 39 tavaszán kezdődött lengyel mozgósításról beszélt.

A német tévé idézte a dokumentumfilmjeivel közismertté vált Guido Knopot, aki ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy miután a náci Németország megszállta Csehszlovákiát a varsói kormány - mintegy védekezésként - döntött a katonai mozgósítás mellett, hogy felkészüljön egy esetleges támadásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×