eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hárítja a felelősséget a BP

Saját magát, de másokat is okol a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért a BP energiacég. A vállalat a baleset okairól kiadott jelentésében elismerte, hogy félreértelmezett fontos mérési adatokat. A felelősség nagy részét ugyanakkor alvállalkozóira hárította.

Mi okozhatta a 11 dolgozó halálát és Amerika legnagyobb olajszennyezését? - erre voltak kíváncsiak azok, akik várva várták a BP könyvnyi vastagságú jelentését a balesetről.

A technikai kifejezésekkel tűzdelt, 193 oldalas anyag szerint sorozatos emberi és mechanikai hibák vezettek el a katasztrófához. Az, hogy nem működött a több emelet magas, úgynevezett kitörés-gátló és nem zárta el a kutat, már az utóbbi közel öt hónapban világossá vált. Az eszközt csak néhány napja hozták fel másfél kilométer mélyről, és így kommentátorok szerint a BP-jelentése nem szolgálhat teljes körű magyarázattal.

Az azonban kisejlik belőle, hogy milyen jogi stratégiát folytat majd a több száz perben és többmilliárd dollár kártérítésben érintett vállalat.

A jelentésben a BP magára vállalja a felelősség egy részét, de az elsüllyedt olajplatformot birtokló Transocean céget és a cementet szállító alvállalkozót, a Halliburtont is hibáztatja.

A robbanás előtt nem egészen egy nappal például a Halliburton még cementtel tömte be az óceáni kőzetbe fúrt lyuk és a kútba engedett cső borítása közötti réseket. A BP szerint alvállalkozója rossz munkát végzett és nem a kút kialakítása a felelős a hibáért. A BP szerint a kitörés-gátló elemei gyengék voltak, a berendezésért felelős Transocean azonban azt állította, hogy minden rendben volt velük.

A BP elismerte viszont - amit már nyomozók korábban állítottak -, hogy mérnökei és a Transocean alkalmazottai rosszul értelmezték a robbanás előtt nem sokkal végrehajtott nyomásteszt eredményeit. A BP szerint azonban megint csak osztoznak a felelősségen: a dolgozók nem reagáltak azokra a jelekre, hogy kitörhet a kút.

A szövegből hiányoznak a "hiba", vagy "okolható" szavak. A "technikai hiba" kifejezés 20 alkalommal fordul elő, de csak egyszer ugyanabban a mondatban, ahol a BP neve is - jegyzi meg az AP hírügynökség. A cég biztonsági főnöke közölte: a jelentéssel az események rekonstruálása és nem felelősség kutatása volt a cél.

A platformot birtokló Transocean úgy reagált, hogy a BP megpróbálja elrejteni a robbanás valódi okát, ami pedig "a kút végzetesen hibás tervezése". A Halliburton biztos abban, hogy a megrendelő - azaz a BP - előírásai alapján hajtotta végre a munkát.

Az ügyben kongresszusi és az amerikai igazságügyi szervek is nyomoznak. "Másokat hibáztatni a BP részéről olyan, mintha Bernie Madoff a könyvelőjére kenne mindent" - utalt a piramis játékkal ezreket megkárosító befektetőre Robert Gordon, a Mexikói-öbölbeli halászok, szállodák és éttermek ügyvédje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×